Συλλεκτικό νόμισμα: Ενδημικά φυτά της Ελλάδας – Τουλίπα η γουλίμειος (Tulipa goulimyi)


Από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, ιστορικές επετείους, σημαντικές προσωπικότητες, αλλά και την πανίδα και τη χλωρίδα του τόπου μας προέρχεται η θεματολογία των συλλεκτικών κι αναμνηστικών νομισμάτων  του Νομισματικού Προγράμματος που υλοποιείται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Κάθε χρόνο τυπώνονται περίπου δέκα νομισματικά προϊόντα (χρυσά, ασημένια και κοινού μετάλλου) με ονομαστικές αξίες από 200 έως 5 ευρώ, καθώς και συσκευασίες blister. Παράλληλα, παράγονται και περιορισμένες κοπές αναμνηστικών κερμάτων στην αξία των 2 ευρώ, που αναφέρονται σε σημαντικές προσωπικότητες και ιστορικές επετείους.
Ο σχεδιασμός και η διάθεση προς το συλλεκτικό κοινό νομισμάτων υψηλής αισθητικής αξίας αναδεικνύει την νομισματική τέχνη, στην οποία η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλη παράδοση και επιπλέον λειτουργεί ως ένα μέσο για τη διάδοση της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδος.
To Νομισματικό Πρόγραμμα της χώρας μας υλοποιείται δέκα και πλέον χρόνια παράλληλα με το ευρύτερο πρόγραμμα των νομισμάτων κυκλοφορίας, που αποτελούν μέσο συναλλαγών. Τα νομίσματα που περιλαμβάνει είναι περιορισμένης κοπής και δεν προορίζονται για άμεση κυκλοφορία, αλλά κυρίως για συλλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογα προγράμματα διαθέτουν αρκετές κεντρικές τράπεζες χωρών-μελών του Ευρωσυστήματος και άλλων χωρών.
Το Νομισματικό Πρόγραμμα 2019
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του φετινού προγράμματος είναι η διάθεση τριών έγχρωμων νομισμάτων. Πρόκειται για ένα αργυρό νόμισμα αφιερωμένο στον ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο («El Greco»), ένα νόμισμα κοινού μετάλλου από τη σειρά «Ενδημικά φυτά της Ελλάδος» και ένα αργυρό νόμισμα αφιερωμένο στα 50 χρόνια από τον πρώτο άνθρωπο στη Σελήνη.
Η ελληνική χλωρίδα είναι μία από τις πλουσιότερες και πιο ενδιαφέρουσες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση (Ιούνιος 2018), περιλαμβάνει 5.837 είδη και 1.985 υποείδη Αγγειοφύτων. Από αυτά, 1.103 είδη (18,4%) και 456 υποείδη (23,1%) είναι ενδημικά, δηλαδή δεν απαντούν αυτοφυή πουθενά αλλού στον κόσμο.
Η Τουλίπα η γουλίμειος (Tulipa goulimyi) ανακαλύφθηκε από τον Κωνσταντίνο Γουλιμή το 1954 και περιγράφηκε το 1955 από τους Βρετανούς βοτανικούς J.R. Sealy και W.B. Turrill, οι οποίοι της έδωσαν το όνομά του.
Εξαπλώνεται στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο, την Ελαφόνησο, τα Κύθηρα (όπου είναι αρκετά κοινή), τα Αντικύθηρα και τη βορειοδυτική Κρήτη (όπου είναι πολύ σπάνια). Φύεται συνήθως σε χαμηλά υψόμετρα (0-600 μ.), κυρίως ανάμεσα σε φρύγανα και σε πετρώδη, χαλικώδη και αμμώδη εδάφη.
Κύριο γνώρισμά της είναι ότι οι χιτώνες των βολβών της φέρουν στο εσωτερικό τους άφθονες εριώδεις καστανωπές τρίχες. Το άνθος της είναι συνήθως έντονο κόκκινο, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη και κίτρινο. Ανθοφορεί από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τις αρχές Μαΐου.
Έχει περιληφθεί στο πρώτο Βιβλίο ερυθρών δεδομένων των σπάνιων και απειλούμενων φυτών της Ελλάδας με το χαρακτηρισμό «Τρωτό» (Vulnerable) σύμφωνα με τους κανόνες της Διεθνούς Ένωσης για την Προστασία της Φύσης (IUCN).
Blister με έγχρωμο συλλεκτικό νόμισμα κοινού μετάλλου ονομαστικής αξίας 5 ευρώ με θέμα: «Περιβάλλον – Ενδημικά Φυτά της Ελλάδας ― Tulipa goulimyi»

TULIPA GOULIMYI_πρόσθια όψη
Τεχνικές προδιαγραφές συλλεκτικού νομίσματος:
Ονομαστική αξία: €5 Διάμετρος: 30,50 χιλ. Βάρος: 18,8 γρ. Μορφή στεφάνης: λεία Μέταλλο: κράμα χαλκού, ψευδαργύρου, νικελίου Συσκευασία: τρίπτυχη συσκευασία σε θήκη Μέγιστη ποσότητα τύπωσης: 5.000 τεμάχια Ποιότητα τύπωσης: επιμελημένης κοπής (proof-like) Καλλιτέχνης νομίσματος: Μ. Αντωνάτου Καλλιτέχνης συλλεκτικής συσκευασίας: Α. Μιχελιουδάκη Τιμή διάθεσης: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Ημερομηνία διάθεσης: ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
https://dasarxeio.com/2019/06/20/68492/?fbclid=IwAR0dqYpcVsnHTvDlKrYeum8YZblNjV6lwpFl0N91YngRHI-mg4wldB-bqvg

Σχόλια