Το 90% των πλαστικών των ωκεανών προέρχεται από μόλις 10 ποταμούς.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η ποσότητα των πλαστικών που καταλήγουν στους ωκεανούς ολοένα και γιγαντώνεται. Περισσότεροι από οκτώ εκατομμύρια τόνοι καταλήγουν στον ωκεανό κάθε χρόνο, και αν συνεχιστεί η μόλυνση στον ίδιο ρυθμό, μέχρι το 2050 θα υπάρχουν περισσότερα πλαστικά από ό,τι ψάρια στον ωκεανό.
Τα πλαστικά καταλήγουν στον ωκεανό κυρίως μέσω των ποταμών. Μάλιστα, το 90% προέρχεται από μόλις δέκα ποτάμια, σύμφωνα με νέα μελέτη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας Χέλμχολτς, υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ.
Οι οκτώ από αυτούς τους ποταμούς βρίσκονται στην Ασία: ο Γιανγκτσέ, ο Ινδός, ο Κίτρινος Ποταμός, ο Χάι Χε, ο Γάγγης, ο Περλ, ο Άμουρ και ο Μεκόνγκ, ενώ οι υπόλοιποι δύο είναι ο Νείλος και ο Νίγηρας στην Αφρική.
«Ήμασταν σε θέση να αποδείξουμε ότι υπάρχει μια σαφής συσχέτιση», δήλωσε ο καθηγητής Κρίστιαν Σμιντ, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Όσο περισσότερα απόβλητα υπάρχουν σε μια λεκάνη απορροής που δεν απορρίπτονται σωστά, τόσο πιο πολύ πλαστικό καταλήγει τελικά στον ποταμό και παίρνει αυτή τη διαδρομή προς τη θάλασσα».
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η ποσότητα πλαστικού ανά κυβικό μέτρο νερού ήταν σημαντικά υψηλότερη σε μεγάλα ποτάμια, από ό,τι σε μικρά. Τα δέκα ποτάμια είχαν δύο κοινά στοιχεία, υψηλό ανθρώπινο πληθυσμό στην γύρω περιοχή, και πλημμελή διαδικασία διαχείρισης αποβλήτων.
Ο Γιανγκτσέ είναι ο μεγαλύτερος φορέας πλαστικής ρύπανσης στον ωκεανό, όντας ο μακρύτερος ποταμός της Ασίας, με 500 εκατομμύρια ανθρώπους να κατοικούν στη λεκάνη απορροής του. Η Κίναέχει προχωρήσει πρόσφατα σε διάφορα μέτρα για τη μείωση των απορριμμάτων, μεταξύ των οποίων την απαγόρευση της εισαγωγής ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από το εξωτερικό.
Ο Ινδός και ο Γάγγης, που διέρχονται από την Ινδία, φέρουν τη δεύτερη και την έκτη υψηλότερη ποσότητα πλαστικών υπολειμμάτων στον ωκεανό. Στη Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον τον Δεκέμβριο του 2017, η Ινδία μαζί με 193 άλλα κράτη υπέγραψε ψήφισμα για τη μείωση των απορριμμάτων από τη ναυτιλία, ενώ σχεδιάζει και άλλα παρόμοια μέτρα για τη μείωση των πλαστικών.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
https://www.naftemporiki.gr/story/1360332/to-90-ton-plastikon-ton-okeanon-proerxetai-apo-molis-10-potamous

Σχόλια