Ο άνθρωπος υποβαθμίζει το περιβάλλον από την Εποχή του Χαλκού λένε οι αρχαιολόγοι.


 
Αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φρανκφούρτης/Μάιν ανακάλυψαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο άνθρωπος ακόμα και την Εποχή του Χαλκού, πριν από τρεις χιλιετίες, υποβάθμιζε το περιβάλλον με τις δραστηριότητες που ανέπτυσσε.
Ανασκαφές στις Άλπεις έφεραν στο φως ολόκληρους οικισμούς οι οποίοι έδειχναν βίαιες παρεμβάσεις, όπως γεωλισθήσεις, στο φυσικό τοπίο, ακόμα και με τις περιορισμένες τεχνολογικές δυνατότητες της εποχής.

ΟΙ αρχαιολόγοι βρήκαν ενδείξεις για ύπαρξη βοσκοτόπων δημιουργημένων τεχνητά με αποψιλώσεις της ενδημικής χλωρίδας, αλλά και με τη γνωστή στην Ελλάδα μέθοδο της πυρκαγιάς. Η παρέμβαση αυτή οδήγησε σε καθίζηση των εδαφών και γεωλίσθηση, καθώς δεν υπήρχε πλέον βλάστηση να απορροφήσει τα όμβρια και άλλα ύδατα.
Οι καθιζήσεις κατέστρεψαν εντέλει τα βοσκοτόπια εξαναγκάζοντας τις αγροτικές και κτηνοτροφικές κοινότητες να μεταβούν σε υψηλότερες περιοχές.
Οι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης στοιχεία από εξορυκτικές δραστηριότητες.
Δεδομένης της μακραίωνης περιόδου που απαιτείται για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος μετά από καταστροφές, οι αρχαιολόγοι απευθύνουν έκκληση για συνετές πολιτικές χρήσεων γης στο ευαίσθητο αλπικό οικοσύστημα.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια