ΠΗΓΑΜΕ ΠΕΛΙΤΙ!

Λίγο πριν ξαναμπούμε στους κανονικούς καθημερινούς μας ρυθμούς μετά τις γιορτές του Πάσχα είπαμε να κάνουμε μια γρήγορη εξόρμηση στη βόρεια Ελλάδα με σκοπό να επισκεφθούμε τη 12η Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών του Πελίτι!

Της Χριστίνας Φουντή..
Η γιορτή πραγματοποιήθηκε για τρίτη φορά στη γη του Πελίτι, στο Μεσοχώρι Παρανεστίου του Ν.Δράμας, που αποτελεί και τη βάση του Πελίτι από το 2009.
Το ξενοδοχείο στο οποίο μείναμε βρισκόταν στο Παρανέστι και για να φτάσουμε στη γη του Πελίτι περπατήσαμε με κατεύθυνση τη Δράμα, περνώντας τον ποταμό Νέστο, γύρω στα 3 χιλιόμετρα. Συνεχίσαμε προς Μεσοχώρι για 1 χιλιόμετρο ακόμα διασχίζοντας τον οικισμό του Μεσοχωρίου και λίγο πιο έξω βρήκαμε επιτέλους τη γη του Πελίτι.
Περιμέναμε στην ουρά για να κάνουμε εγγραφή και καθένας από μας έλαβε από 4 κουπόνια, τα οποία θα ανταλλάσσαμε με σπόρους ή φυτά από τους καλλιεργητές. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλιζόταν πως όλοι θα προλαβαίναμε να πάρουμε τουλάχιστον 4 είδη ποικιλιών!
  
Το πρόγραμμα της γιορτής ξεκίνησε στις 11.00 και περιλάμβανε την παρουσίαση του έργου του Πελίτι και άλλων ομάδων που δραστηριοποιούνται στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, τη διανομή σπόρων και φυσικά φαΐ, μουσική και χορό!
Στη γιορτή συμμετείχαν και παρουσίασαν το έργο τους εκπρόσωποι από διεθνείς ακτιβιστικές οργανώσεις, όπως την Kokopelli, τη Longo Mai, την ADD – Medenine, την AODD, Το κίνημα του Nyeleni και τη Via Campesina.
Καλλιεργητές από διάφορους νομούς της Ελλάδας προσέφεραν σπόρους από ντόπιες ποικιλίες ζαρζαβατικών χωρίς κανένα κόστος, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση της γεωργικής μας κληρονομιάς. Βλαστάρια από τοματάκι, καυτερή πιπεριά, πεπονιά, εμβόλια από κλήματα και σπόροι από καλαμπόκι, κολοκύθι, τομάτα, αγγούρι, πιπεριές Φλωρίνης, καρπούζι, πεπόνι και σινάπι ήταν μόνο μερικά από αυτά που συναντήσαμε. Τις εντυπώσεις μας έκλεψαν και οι σπόροι από κίτρινη και ροζ τομάτα! Και όχι, οι σπόροι από τις τομάτες αυτές δεν είναι προϊόν εργαστηρίου! Πρόκειται για δύο μόνο από τις σπάνιες ποικιλίες τομάτας που καλλιεργούνται και στην ελληνική γη.
Παρά το ψιλόβροχο που έπιανε κάθε τόσο ο κόσμος δεν πτοήθηκε καθόλου και παρέμεινε στη γιορτή στηρίζοντας το έργο του Πελίτι και απολαμβάνοντας τη φύση και το μουσικοχορευτικό θέαμα!
Να τονίσουμε ότι η διεξαγωγή όλης της γιορτής στηρίχθηκε πλήρως στο εθελοντικό έργο εκατοντάδων ανθρώπων, από των οργανωτών μέχρι των μουσικών και των μάγειρων. Μάλιστα, μέσα στην έκταση όπου πραγματοποιήθηκε η γιορτή δεν μεσολάβησε καμία συναλλαγή με χρήματα με σκοπό το κέρδος. Τα δυο αυτά είναι στοιχεία χαρακτηρίζουν κάθε δράση του Πελίτι και μας μαθαίνουν πως με τη συλλογικότητα και την αλληλεγγύη μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα ακόμα και…χωρίς λεφτά!
Τι είναι το Πελίτι;
Το Πελίτι είναι μια αστική μη κερδοσκοπική οργάνωση που ασχολείται με τη συλλογή, διάδοση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών, καθώς και με την καταγραφή αυτόχθονων αγροτικών ζώων.
Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου πραγματοποιούνται εξερευνητικές αποστολές σε όλη την Ελλάδα με σκοπό τη συγκέντρωση ντόπιων αβελτίωτων ποικιλιών. Ενδεικτικά, από το 1995 ως το 2000 έγινε συλλογή και διανομή πάνω από 1200 ποικιλιών λαχανικών και άλλων καλλιεργήσιμων ειδών. Μέχρι σήμερα, το Πελίτι έχει προμηθεύσει σπόρους ή φυτά σε πάνω από 80.000 ερασιτέχνες ή επαγγελματίες καλλιεργητές.
Το έργο του Πελίτι περιλαμβάνει επιπλέον τη καταγραφή του δικτύου καλλιεργητών παραδοσιακών ποικιλιών, ενημερωτικές ομιλίες για τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών σε σχολεία στα πλαίσια των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τη δημιουργία δικτύου ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήματα.

Το 2009 ο εμπνευστής και ιδρυτής του Πελίτι, Παναγιώτης Σαϊνατούδης, διακρίθηκε ως «Φύλακας της βιοποικιλότητας της Μεσογείου» από τη Biodiversity International και το Δήμο της Ρώμης.


Πηγή : Πελίτι www.peliti.gr
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΗΣΗ ΑΠΟ
http://prasinizo.gr

Σχόλια