Ειδική περίφραξη στην Εγνατία για τις αρκούδες.

Ειδική περίφραξη στην Εγνατία για τις αρκούδες
Χαμόγελα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις για την απόφαση του υπουργείου

Τέλος στη θυσία δεκάδων αρκούδων που πέφτουν θύματα τροχαίων στους αυτοκινητόδρομους της Δυτικής Μακεδονίας φιλοδοξεί να βάλει η δρομολόγηση της κατασκευής υπερυψηλού κι ενισχυμένου φράχτη στα εναπομείναντα τμήματα της Εγνατίας Οδού, τόσο στον κεντρικό άξονα όσο και στον κάθετο άξονα Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής.

Η ειδικών προδιαγραφών περίφραξη θα τοποθετηθεί στο τμήμα Σιάτιστα - Κορομηλιά του κάθετου άξονα και σε τμήματα του κυρίου άξονα της Εγνατίας από την Παναγιά Γρεβενών ως τη Σιάτιστα.
Η σχετική απόφαση του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων για την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας», έφερε χαμόγελα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις που επί χρόνια επισημαίνουν την ανεπάρκεια της περίφραξης που έχει στηθεί σε πολλά τμήματα και ζητούν να στηθεί ειδικών προδιαγραφών εγκατάσταση.
Τα τελευταία 3 χρόνια στο οδικό δίκτυο της Δ. Μακεδονίας έχουν καταγραφεί 24 τροχαία ατυχήματα με εμπλεκόμενες αρκούδες που διασχίζουν το οδόστρωμα, ενώ μόνο το τελευταίο δεκαήμερο σημειώθηκαν τρία θανατηφόρα, με θύματα τρία αρκουδάκια.
Σύμφωνα με την οργάνωση «Καλλιστώ», η δρομολόγηση κατασκευής του φράκτη «αποτελεί ένα σημαντικό βήμα». Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της εγκατάστασης παραμένει άγνωστο, με πολλές πιθανότητες να συμβούν και νέα ατυχήματα.
Για τον λόγο αυτόν, και μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς έχει δρομολογήσει την εγκατάσταση ειδικής σήμανσης και τεχνικών αποτρεπτικών μέσων, τα οποία θα βοηθήσουν στη μείωση της θνησιμότητας άγριων ζώων στον άξονα Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.ethnos.gr

Σχόλια