Κυματική ενέργεια: διαγωνισμός για νέες τεχνολογίες με έπαθλο 20 εκατ. £.


 
Διαγωνισμό για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών κυματικής και παλιρροϊκής ενέργειας προκήρυξε η βρετανική κυβέρνηση με έπαθλο 20 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας.
Εκτιμάται ότι το πρόγραμμα, με τίτλο «Marine Energy Array Demonstrator» (Mead), θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη της βιομηχανίας κυματικής ενέργειας, που πασχίζει να δημιουργήσει εμπορικά βιώσιμες τεχνολογίες.

Η βρετανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η θαλάσσια ενέργεια μπορεί να καλύψει μέχρι και το 20% των ενεργειακών αναγκών της χώρας, δημιουργώντας παράλληλα 10.000 θέσεις εργασίας.
Σε δηλώσεις του ο Βρετανός υπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Greg Barker, τόνισε ότι το πρόγραμμα Mead αναμένεται να οδηγήσει τη βιομηχανία κυματικής ενέργειας στο επόμενο επίπεδο.
«Αυτό θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στο να συνειδητοποιήσουμε τις φιλοδοξίες μας σε ό,τι αφορά την παραγωγή ενέργειας από τα κύματα, παρέχοντας ‘πράσινο’ ηλεκτρικό ρεύμα σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Το χρηματικό έπαθλο του διαγωνισμού θα μοιραστεί σε δυο νικητές, που θα αναπτύξουν τις πρώτες τεχνολογίες κυματικής και παλιρροϊκής ενέργειας σε σχηματισμό παράταξης, όπως οι συστοιχίες ανεμογεννητριών στα αιολικά πάρκα..
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια