ΟΗΕ: σήμα κινδύνου για το νερό ακόμα και στην κεντρική Ευρώπη.


 
«Τα παγκόσμια αποθέματα νερού περιορίζονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και της αύξησης των αναγκών για τροφή, ενέργεια και υπηρεσίες υγείας», σύμφωνα με νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών.
Όπως επισημαίνουν οι συντάκτες της έκθεσης, η ζήτηση για νερό από τον αγροτικό τομέα, που ήδη καταναλώνει το 70% του γλυκού νερού παγκοσμίως, ενδέχεται να αυξηθεί μέχρι και 19% μέχρι το 2050, λόγω της αύξησης του πληθυσμού.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα χρειάζεται να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 70% για να καλύψουν τις διατροφικές ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού εκείνη την περίοδο.
Μεταξύ άλλων, οι συντάκτες της έκθεσης προειδοποιούν ότι έχει αρχίσει μια «υπόγεια επανάσταση», καθώς η ποσότητα του νερού που αντλείται από γεωτρήσεις τριπλασιάστηκε τα τελευταία 50 χρόνια, εντείνοντας το πρόβλημα της ξηρασίας.
Κι ενώ η ζήτηση αυξάνεται, οι προμήθειες νερού σε ορισμένες περιοχές κινδυνεύουν να συρρικνωθούν λόγω των αλλαγών στις βροχοπτώσεις και στις ροές των ποταμών, των εκτεταμένων περιόδων ξηρασίας, αλλά και της κλιματικής αλλαγής, που ενοχοποιείται για το λιώσιμο των πάγων.
«Μέχρι το 2030 η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει δραστικά την παραγωγή τροφίμων στη νότια Ασία και τις νοτιότερες περιοχές της Αφρικής. Μέχρι το 2070 οι πιέσεις στο νερό θα είναι αισθητές στην κεντρική και τη νότια Ευρώπη», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, η παγκόσμια ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατά 55% μέχρι το 2050, με το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού που πιθανότατα θα ζει κοντά στις λεκάνες απορροής υδάτων, να αντιμετωπίζει προβλήματα στην προμήθεια νερού.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια