Γ.Μανιάτης: τι είπε για υδρογονάνθρακες, «Helios», ορυκτό πλούτο.

 
Συνέντευξη στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr παραχώρησε ο υφουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.
Ο κ. Μανιάτης απάντησε σε ερωτήσεις που αφορούσαν στο σύνολο των αρμοδιοτήτων του στο ΥΠΕΚΑ.

Αναλυτικά ο κ. Μανιάτης δήλωσε τα εξής για:
–Υδρογονάνθρακες
Έχουν απευθυνθεί πρόσκληση για διενέργεια σεισμικών ερευνών «μη αποκλειστικών δεδομένων»(Non-exclusive seismic surveys) στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης, με στόχο μέσα στο 2012 να πραγματοποιηθεί διεθνής Γύρος Παραχωρήσεων, με περίπου 10-15 οικόπεδα (blocks).
Προωθείται με τη μέθοδο της Ανοικτής Πρόσκλησης (Οpen Door), η προκήρυξη τριών διεθνών διαγωνισμών εκμετάλλευσης και εξόρυξης Υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, τα Ιωάννινα και το Κατάκολο με τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα και από τις τρεις περιοχές να υπολογίζονται σε 250 – 300 εκατ. βαρέλια.
Στόχος είναι το 20 με 30% των ενεργειακών αναγκών της χώρας για τα επόμενα 30 χρόνια να καλυφθεί από εγχώρια αποθέματα τη στιγμή που σήμερα δαπανώνται 10 έως 12 δισ. ευρώ ετησίως για πετρέλαιο.
–Γεωθερμία
Έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος παραχωρήσεων γεωθερμίας σε Νέστο, Έβρο, Σαμοθράκη και Χίο με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για επενδύσεις συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ στις τέσσερις περιοχές.
«Τρέχει» ως τον Ιανουάριο του 2012 δεύτερος γύρος διεθνών διαγωνισμών για ακόμα τέσσερα πεδία υψηλών θερμοκρασιών σε Ασπροπόταμο Καβάλας, Λεκάνη Σπερχειού, Ικαρία και Σουσάκι Κορινθίας με τις αναμενόμενες επενδύσεις να υπολογίζονται σε 100 εκατ. Ευρώ σε πρώτη φάση και εφόσον τα αποτελέσματα τους αποβούν θετικά, ακόμα 200 εκατ. για εγκατάσταση ισάριθμων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής
–Ορυκτά
Ολοκληρώθηκε ο Δημόσιος Διεθνής Ανοικτός Πλειοδοτικός Διαγωνισμός για το Δημόσιο Μεταλλευτικό Χώρο που περιλαμβάνεται στις περιοχές Μεταξοχωρίου, Βάθης, Γερακαριού, Φύσκας, Κεντρικού, Μυλοχωρίου και Αντιγόνειας στο Νομό Κιλκίς.
Στο συγκεκριμένο χώρο, έκτασης 91km2, εκτιμάται ότι τα αποθέματα μεταλλευμάτων χρυσού, χαλκού και άλλων μεταλλευμάτων, είναι της τάξης του 1,5 δις € σε αξία περιεχόμενων μετάλλων, ενώ τα αναμενόμενα αποθέματα αντιστοιχούν σε αξία της τάξης των 7 δις € αντίστοιχα.
–Αγωγοί
Πρωταρχικός στόχος της χώρας είναι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ITGI που θα διέρχεται από το βόρειο άξονα της χώρας μεταφέροντας αζέρικο αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ.
–Σχέδιο Ήλιος
Έχει δρομολογηθεί η υπογραφή ελληνογερμανικού Μνημονίου συνεργασίας, ενώ προ ολίγων ημερών ορίστηκαν οι σύμβουλοι που θα αναλάβουν την υλοποίηση του project.
Το πρόγραμμα «Helios» προβλέπει την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος έως 10.000 μεγαβάτ από φωτοβολταϊκά η οποία εν συνεχεία θα εξάγεται σε χώρες της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης με την επένδυση να ξεπερνάει τα 10 – 15 δισ. Ευρώ.
Για την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών πάρκων αξιολογούνται 160.000 στρέμματα, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων βρίσκεται σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Θεσσαλίας και προέρχονται από αναξιοποίητα αγροτεμάχια των Δήμων, παλαιά στρατόπεδα, πεδία βολής, εγκαταλειμμένα αεροδρόμια και ανενεργά λιγνιτωρυχεία.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια