Τα δάση δεν προσαρμόζονται εύκολα στην κλιματική αλλαγή.

Τα δάση δεν προσαρμόζονται στην κλιματική αλλαγή όσο γρήγορα είχε έως τώρα εκτιμηθεί από τους επιστήμονες. Νέα έρευνα από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Ντιουκ, η οποία επικεντρώθηκε σε δάση των ανατολικών πολιτειών της Αμερικής, διαπιστώνει ότι περισσότερα από τα μισά είδη δέντρων αδυνατούν να προσαρμοστούν στην αλλαγή καιρικών συνθηκών. 

«Πολλά μοντέλα έχουν δείξει ότι τα δέντρα θα μεταναστεύσουν σύντομα σε υψηλότερα γεωγραφικά πλάτη και μεγαλύτερα υψόμετρα, ανταποκρινόμενα στην αύξηση των θερμοκρασιών» υποστηρίζει ο Τζέιμς Κλαρκ, καθηγητής Περιβάλλοντος στη Σχολή Περιβάλλοντος του Ντιουκ. «Τα στοιχεία όμως περί μετανάστευσης προς τα βόρεια εξαιτίας του κλίματος, ουσιαστικά απουσιάζουν από αυτή τη μεγάλη μελέτη». 

Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι σε σχεδόν έξι στα δέκα από τα είδη που εξέτασαν, το γεωγραφικό εύρος συρρικνώνεται και στο Βορρά και στο Νότο. Λιγότερα είδη - περίπου δύο στα δέκα- πράγματι μεταναστεύουν προς το Βορρά, όπως έχουν καταδείξει και άλλες μελέτες.Σε ποσοστό 16% μεταναστεύουν προς το Νότο, ενώ περίπου 4% των δέντρων που μελέτησαν οι ερευνητές εξαπλώνονται και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Οι επιστήμονες του Ντιουκ ανέλυσαν δεδομένα γύρω από 92 είδη δέντρων σε 31 αμερικανικές πολιτείες. Δεν προέκυψαν, ωστόσο, στοιχεία που να δείχνουν ότι η μετανάστευση σε κάποια είδη είναι εντονότερη στις περιοχές όπου οι καιρικές συνθήκες έχουν αλλάξει αισθητά. Εκτός αυτού η μετανάστευση δεν φαίνεται να σχετίζεται με το μέγεθος των καρπών των φυτών.  

«Οι θερμές ζώνες έχουν μετακινηθεί προς το Βορρά, ακόμη και κατά 100 χιλιόμετρα σε κάποιες περιοχές των ανατολικών Ηνωμένων Πολιτειών, όμως τα αποτελέσματά μας δεν εμπνέουν αισιοδοξία ότι οι πληθυσμοί των δέντρων προσαρμόζονται σε αυτές τις αλλαγές» επισημαίνει ο Κλαρκ, προειδοποιώντας ότι παρατηρείται σημαντική καθυστέρηση της μετανάστευσης των δέντρων.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr

Σχόλια