Η γεωμηχανική και στην Ελλάδα.


“Τροποποίηση καιρού ονομάζεται η σχεδιασμένη επέμβαση του ανθρώπου σε συγκεκριμένα νέφη…Η πιο γνωστή μέθοδος τροποποίησης καιρού είναι η σπορά των νεφών, η οποία εφαρμόζεται για να επιτευχθεί αύξηση βροχής και χιονιού, καταστολή χαλαζιού και διάλυση ομίχλης.”

Αυτή ακριβώς είναι η εισαγωγή της Ετήσιας Έκθεσης 2008 του Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας του ΕΛ.Γ.Α.  Πιο κάτω αναφέρει ότι με πρωτοβουλία του ΟΓΑ άρχισε και η τεχνολογία τροποποίησης καιρού το 1981. Το πρόγραμμα ήταν ένα επιχειρησιακό πρόγραμμα σποράς νεφών με εναέρια μέσα. Και το υλικό  που χρησιμοποιήθηκε ήταν ιωδιούχος άργυρος και ξηρός πάγος. Διαβάζοντας την Έκθεση παρακάτω θα δούμε ότι το Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας γίνεται ‘θεσμός’, σε διάφορες περιοχές, κύρια Κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία.

Ο ΕΛ.Γ.Α  για τις ανάγκες αυτού του Προγράμματος μισθώνει την εταιρεία «Γενικών Αεροπορικών Εφαρμογών Α.Ε. 3Δ» για τον τεχνικό τους εξοπλισμό καθώς και τα αεροσκάφη, χρησιμοποιώντας παράλληλα μετεωρολογικό προσωπικό του ΕΛ.Γ.Α. Και συνεχίζει η μελέτη: Το υλικό που χρησιμοποιείται από το Ε.Π.Χ.Π. είναι πυροτεχνικό μίγμα, το οποίο με την καύση απελευθερώνει μικροκρυστάλλους ιωδιούχου αργύρου…και ομογενή υλικά (ξηρός πάγος), υγροσκοπικά υλικά, (κοινό αλάτι, ουρία, νιτρικό αμμώνιο) και οργανικά υλικά (1-5-διυδροξυ-ναφθαλίνη, οξείδια μετάλλων).


Ακρόκαυστα φυσίγγια σποράς βάσης
των 75 γρ. υλικού σποράς
.
Στις 150 σελ. της λεπτομερούς αυτής Έκθεσης βλέπουμε πιο κάτω τις πολλαπλές Τεχνικές Σποράς, τις Περιοχές ‘Προστασίας’ όπως τις ονομάζει η Έκθεση, τον εξοπλισμό, τις διαδικασίες, τα αεροσκάφη κλ.π. Στο δεύτερο μέρος της Έκθεσης παρουσιάζονται λεπτομερώς τα χρονικά δεδομένα πτήσεων/περιοχές, δεδομένα χαλαζοπτώσεων/περιοχές κ.λ.π. Στο τρίτο μέρος  υπάρχουν αναλυτικοί χάρτες και ημερομηνίες σποράς καθώς και τα ποσοστά υλικού που χρησιμοποιήθηκαν. Αυτό όμως που λείπει από την εκτενή Έκθεση είναι αν έγιναν ποτέ και με τι αποτελέσματα αναλύσεις εδάφους και ύδατος! 
 

Η περίοδος 2004-2008 σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία στη Θεσσαλία παρουσιάζει αύξηση κατανάλωσης υλικού (ιωδιούχου αργύρου) 215% αύξηση!




1255,5 (kg) υλικού καταναλώθηκαν στην περίοδο 2004-2008. Μπορεί άραγε κάποιος να πει αν αυτό είναι πολύ ή λίγο; Μπορεί άραγε κάποιος να πει ότι είναι όμως απαραίτητο; Γίνονται παράπονα από αγρότες ότι το πρόγραμμα δεν τους καλύπτει, από άλλους ότι έχει αντίθετα αποτελέσματα κι από κτηνοτρόφους ότι έλειψε το νερό από την περιοχή τους λόγω των ψεκασμών σε γειτονική περιοχή.

Το 2001 ήταν χρονιά ανομβρίας. Με Δελτίο Τύπου 16.05.01 το Υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με τον ΕΛ.Γ.Α. ανακοινώνει πρόγραμμα τεχνητής πρόκλησης βροχής στους ορεινούς όγκους της Θεσσαλίας. Η διάρκειά του ήταν προγραμματισμένη για 1/6 μέχρι 20/7. Οι επόμενες χρονιές που ακολούθησαν ήταν πλούσιες σε πλημμύρες. Σύμφωνα με δημοσίευμα του ΕΘΙΑΓΕ (Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας), Αιτία της εναλλαγής των ξηρασιών και πλημμυρών είναι η φυσική διακύμανση του κλίματος ενός τόπουστη χώρα μας από την εξέταση παρελθόντων ετών, μια μονοετής ξηρασία εκδηλώνεται κάθε 5-10 χρόνια και μια διετής κάθε 25. Το άρθρο συνεχίζει με τα ‘υγιή’ μέτρα που πρέπει να παρθούν για την αντιμετώπιση με των δυο εξαιρετικών φαινομένων και τελειώνει λέγοντας, Κι αφού πάρουμε τα παραπάνω μέτρα, ας προετοιμαστούμε να ζήσουμε με τις επιπτώσεις από ένα σπάνιο καιρικό φαινόμενο για το οποίο κανένα μέτρο δεν μπορεί να παρθεί λόγω του μεγάλου κόστους. Στην περίπτωση αυτή ας θεωρήσουμε το τίμημα των επιπτώσεων από μια τέτοια “κλιματική έκπληξη” ως “ενοίκιο” στον όμορφο και φιλόξενο πλανήτη που κατοικούμε.

Έχεις χρήματα; Αγοράζεις καιρό.

Η ανησυχία κάποιων επιχειρηματιών του Πηλίου μεγάλη. Τα λευκά Χριστούγεννα έλειψαν φέτος από το βουνό και μαζί και οι τουρίστες. Κάποιος αναφέρει την εταιρία που μπορεί να σου ‘φέρει’ χιόνι. Κάποιοι γελούν κι άλλοι περίεργοι παίρνουν τηλέφωνο. Η απάντηση από την εταιρία ήταν θετική. Ναι, μπορούμε να σας το προσφέρουμε, αλλά από του χρόνου. Μπορεί και να γνώριζαν ότι το Μάρτιο θα χιονίσει έτσι κι αλλιώς. Πρέπει όμως να μαζευτείτε αρκετοί γιατί κοστίζει, διευκρινίζουν. Εδώ τα γέλια σταματούν, όχι για το κόστος, αλλά για το που έχουν φτάσει τα πράγματα. Για το ανεξέλεγκτο της κατάστασης, για την ασέβεια στη Φύση, για το χρήμα που κάνει ό,τι θέλει και για τα πάντα που γίνονται στ’ όνομά του. Κι εμείς ζούμε την προσωπική μας πραγματικότητα αδιαφορώντας για ό,τι πιο πολυτιμότερο έχουμε, τη Μάνα Γη.
 ΣΗΜΕΙΩΣΗ:  Οι  πρακτικές της Γεωμηχανικής είναι μέρος από τις διάφορες πρακτικές που έχουν παραδεχτεί ότι εφαρμόζουν κάποια κράτη/κυβερνήσεις παγκοσμίως. Οι χημικοί αεροψεκασμοί που γίνονται σε συνδιασμό με τη δραστηριότητα του  ΧΑΑΡΠ . ΔΕΝ  αναφέρονται στο συγκεκριμένο άρθρο για τον λόγο ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει παραδεκτοί. Είναι, δυστυχώς, δική μας υποχρέωση να λύσουμε αυτό το φαινόμενο-μυστήριο και να ρίξουμε φως σ’ αυτό το έγκλημα που διαπράττεται παγκοσμίως  σε βάρος της ανθρωπότητας, της Μητέρας Γης κι όλων των πλασμάτων της….

Η ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΥΤΗ  ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ (Χειραγώγηση Καιρού ή Βιασμός Φύσης;) ΠΟΥ ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΛΟΓΙΟΣ ΕΡΜΗΣ  (http://logioshermes.blogspot.com/2011/11/blog-post_9854.html)

Σχόλια