Οργανικά φωτοβολταϊκά: ρεκόρ απόδοσης 9.8% η Heliatek – Εφαρμογές σε κτήρια.


 
Η γερμανική εταιρεία Heliatek ισχυρίζεται πως κατασκεύασε ένα οργανικό φωτοβολταϊκό κύτταρο με απόδοση-ρεκόρ της τάξης του 9.8%.Η γερμανική εταιρεία με έδρα τη Δρέσδη εστιάζει τις δραστηριότητές της στα οργανικά φωτοβολταϊκά, έναν τύπο φωτοβολταϊκού κυττάρου που κατασκευάζεται από αγώγιμα οργανικά πολυμερή ή μόρια.


Τα οργανικά φωτοβολταϊκά έχουν χαμηλό κόστος παραγωγής και είναι περισσότερο εύκαμπτα από τα ανόργανα.Η εταιρεία κατασκευάζει τα φωτοβολταϊκά κύτταρα με εναπόθεση των υλικών σε χαμηλές θερμοκρασίες, μέθοδος που χρησιμοποιείται ευρέως στη δημιουργία διόδων εκπομπής οργανικού φωτός.
Υποστηρίζει δε πως βελτιστοποίησε την επίστρωση απορρόφησης των κυττάρων μέσω του κατάλληλου συνδυασμού υλικών.Πριν από ένα έτος η εταιρεία είχε θέσει το ρεκόρ απόδοσης οργανικών φωτοβολταϊκών στο 8,3%, επίδοση πιστοποιημένη από το εργαστήριο Fraunhofer ISE CalLab.
“Τα οργανικά ηλιακά κύτταρα της Heliatek έχουν ισοφαρίσει την αποτελεσματικότητα των συμβατικών άμορφης σιλικόνης” λέει ο συνιδρυτής και τεχνικός σύμβουλος της εταιρείας Μάρτιν Πφάιφερ.
Η ελαστικότητα των οργανικών ηλιακών κυττάρων τα καθιστά ιδανικά για εφαρμογές ενσωμάτωσης σε κτηριακές κατασκευές (Building Integrated PV), όπως για παράδειγμα σε κουφώματα, οροφές ακόμα και σε προσόψεις κτηρίων.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια