Έκτακτο τέλος στο λιγνίτη το 2012.


 
Έκτακτο τέλος στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή αναμένεται να επιβληθεί το 2012, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr.
Η ΡΑΕ είχε προτείνει τη φορολόγηση του λιγνίτη, ως ένα από τα κύρια μέτρα μεσοπρόθεσμου χαρακτήρα για την αντιμετώπιση του ελλείμματος του ΔΕΣΜΗΕ και πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΚΑ άναψε το πράσινο φως για την εφαρμογή του μέτρου εκτάκτως μέσα στο 2012.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η πρόταση για τη νέα χρονιά προβλέπει την επιβολή ειδικού λιγνιτικού τέλους ύψους 2€/MWh, που εκτιμάται ότι θα αποφέρει στον ΔΕΣΜΗΕ ποσό της τάξης των 55 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η λιγνιτική παραγωγή θα φτάσει το 2012 τις 27,5 GWh.
Τη φορολόγηση του λιγνίτη φαίνεται να στηρίζουν οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί, οι παραγωγοί ΑΠΕ αλλά και η ΔΕΠΑ, καθώς συμφωνούν με την εκτίμηση της ΡΑΕ ότι η επιβολή του τέλους λιγνίτη, θα επιφέρει την απαραίτητη ισορροπία στη χονδρεμπορική αγορά και θα οδηγήσει στον ανταγωνισμό με καλύτερους όρους των μονάδων φυσικού αερίου απέναντι στους λιγνίτες.
Αντίθετη με την επιβολή του σχεδιαζόμενου μέτρου είναι η ΔΕΗ, που αποτελεί στην ουσία κύριο αποδέκτη του φόρου, ως μοναδική ηλεκτροπαραγωγός που χρησιμοποιεί λιγνίτη.
Εκτός από τη ΔΕΗ, την αντίθεσή τους εκφράζουν και οι μεγάλοι καταναλωτές ενέργειας στην υψηλή τάση, κυρίως οι χαλυβουργοί,  καθώς θεωρούν ότι θα κληθούν να πληρώσουν το επιπλέον ποσό που θα μετακυληθεί στην κατανάλωση από τη ΔΕΗ.
http://www.econews.gr

Σχόλια