Ένας παράδεισος γεννιέται στην Κοζάνη.

Μια νέα λίμνη Πλαστήρα διαμορφώνεται στον νομό Κοζάνης. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας προωθεί ολοκληρωμένο σχέδιο, ώστε η πανέμορφη λίμνη Πολυφύτου να αξιοποιηθεί τουριστικά και να προσελκύσει μικρούς και μεγάλους επισκέπτες ως νέος χώρος αναψυχής και δραστηριοτήτων εναλλακτικού τουρισμού, όπως η κωπηλασία.


Η λίμνη Πολυφύτου σχηματίστηκε το 1973 στην κοιλάδα του Αλιάκμονα, καλύπτοντας με τα νερά της το χωριό Νεράιδα. Βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της περιφερειακής ενότητας Κοζάνης και καταλαμβάνει έκταση 74 τ.χλμ. Διοικητικά διαιρείται σε δύο δήμους: Κοζάνης και Σερβίων - Βελβεντού.

Με τη βοήθεια του φράγματος του Πολυφύτου και του υδροηλεκτρικού σταθμού αρδεύονται ο κάμπος των Σερβίων και του Βελβεντού, έκτασης 30.000 στρεμμάτων, τα αγροκτήματα της κεντρικής Μακεδονίας ενώ υδρεύεται και η Θεσσαλονίκη. Η παραλίμνια περιοχή έχει πληθυσμό 25.000 κατοίκων. Η αγροτική παραγωγή σήμερα βρίσκεται σε μία μεταβατική κατάσταση, οι ευκαιρίες απασχόλησης είναι περιορισμένες και η παραγωγή πλούτου καθορίζεται από τα φυσικά διαθέσιμα.

Τουριστικές υποδομές

Στην παραλίμνια περιοχή, μετά τον σχηματισμό της λίμνης, έγιναν έργα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων, που δεν οδήγησαν όμως στην ανάδειξη του πολιτισμικού και πλούτου και στην τουριστική ανάπτυξη που θα κρατούσε οικονομικά ενεργά τον πληθυσμό. Η έλλειψη τουριστικών υποδομών, σήμανσης προς την παραλίμνια περιοχή αλλά και η δυσκολία πρόσβασης στις ακτές της λίμνης αποτελούν μερικούς μόνο από τους ανασταλτικούς παράγοντες ανάπτυξης της περιοχής.

Τα σχέδια που προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2013, βασίζονται σε μελέτη που εκπόνησε η Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας για να αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες υποδομές και να αναπτυχθεί τουριστικά η λίμνη.

«Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, με απώτερο στόχο να δημιουργηθεί τουριστικός πλούτος για την περιοχή και να συγκρατηθεί ο τοπικός πληθυσμός που, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα απασχόλησης», υπογραμμίζει ο διευθυντής του προγράμματος Τάσος Σιδηρόπουλος.

Οι παρεμβάσεις που θα γίνουν, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν διαμορφώσεις και αναπλάσεις οικισμών, κατασκευή λιμνοδεξαμενών και μικρών αρδευτικών έργων στη βόρεια ζώνη της περιοχής, έκτασης 12.000 στρεμμάτων, που θα ενοποιήσουν λειτουργικά την περιοχή και θα ενισχύσουν την αγροτική παραγωγή, βιολογικούς καθαρισμούς σε 11 οικισμούς αλλά και την αρχιτεκτονική αναβάθμισή τους, προκειμένου να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην οικολογική αναβάθμιση και τουριστική ανάδειξη της λίμνης Πολυφύτου, ώστε να γίνει σημείο συνάντησης, εξόρμησης και περιπέτειας. Για τον σκοπό αυτό διανοίγονται δρόμοι (Γέφυρα - Κρανίδια, Γέφυρα - όρια Βελβεντού, Σπαρτό - Καισαρειά), ασφαλτοστρώνεται ο παραλίμνιος δρόμος στο Βελβεντό και αναπτύσσεται πράσινο σε έκταση 15.000 στρεμμάτων. Ακόμη, δημιουργούνται μικρά λιμάνια προσέγγισης σκαφών μέσα στη λίμνη σε Καισαρειά, Κρανίδια, Ιμερα και Βελβεντό. Κατά μήκος της λίμνης σχεδιάζονται χώροι θέας και ψυχαγωγίας, ενώ σε όλη την έκτασή της επιτρέπονται η κωπηλασία και το ψάρεμα.

Ακόμη, διαμορφώνονται διαδρομές λιμνών, αναπτύσσονται εκθέσεις τοπικών προϊόντων (μήλα, ροδάκινα, κεράσια, δαμάσκηνα, κηπευτικά, τσίπουρο, τυρί κ.ά.), ενώ για τους λάτρεις του οίνου σχεδιάζονται οι δρόμοι του κρασιού.

Στο σχέδιο προβλέπεται η λειτουργία ανοικτού μουσείου, όπου θα παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη των παραποτάμιων οικισμών του ρου του Αλιάκμονα, η δημιουργία αρχαιολογικού πάρκου, καθώς και η αξιοποίηση του πρώην οικισμού ΔΕΗ στα Ιμερα -που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένος- και σχεδιάζεται να μετατραπεί σε χώρο τουριστικών καταλυμάτων και αναψυχής.

Η ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της περιοχής, καθώς και για τη συγκράτηση του πληθυσμού στους παραλίμνιους οικισμούς. Το συνολικό εκτιμώμενο κόστος των δράσεων ανέρχεται στα 107.509.000 ευρώ. Το σχέδιο προβλέπει και την ενεργοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων που, σε συνδυασμό με τη δημιουργία υποδομών από τον δημόσιο τομέα, θα δώσει ανάσα στην περιοχή.

Οικολογικός προορισμός
«Συνδυάζει νερό και βουνό»

«Η παραλίμνια περιοχή συνδυάζει το υδάτινο στοιχείο με τον ορεινό όγκο των Πιερίων. Στην προσπάθειά μας μπορούν να αξιοποιηθούν πλεονεκτήματα όπως η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, η διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος στην Ελλάδα, οι υφιστάμενες τουριστικές μας υποδομές, όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, τα κάστρα Σερβίων, τα λαογραφικά και ιστορικά μουσεία σε Βελβεντό και Σέρβια, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Βούρινο, το Μουσείο Κοζάνης, αλλά και οι υποδομές του Ναυτικού Ομίλου στη λίμνη. Δεν λείπουν, βέβαια, από την περιήγηση οι φυσικές ομορφιές στα Μπουχάρα του Μικρόβαλτου και τα φαράγγια των Σερβίων και του Βελβεντού», δηλώνει ο αντιπεριφερειάρχης Κοζάνης Γιάννης Σόκουτης.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.ecofinder.gr

Σχόλια