Οταν ο Κινέζος κάνει το... δέντρο - δάσος.


Ενα τεράστιο δάσος 250.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων σκοπεύει να φυτέψει η κινεζική κυβέρνηση, προκειμένου να εμποδίσει την κάλυψη του Πεκίνου από την άμμο της ερήμου Γκόμπι, αλλά και για να περιορίσει τη ρύπανση, στην πρωτεύουσα των 13 και πλέον εκατομμυρίων ανθρώπων.

Αν ήταν οποιοσδήποτε άλλος, θα σκεφτόταν ενδεχομένως κάτι λιγότερο φιλόδοξο, πιο μετρημένο, για να αντιμετωπίσει την απειλή της φύσης. Οχι όμως και η Κίνα, που αποφάσισε με ένα τιτάνιο έργο να επιχειρήσει να συγκρατήσει την ορμή της άμμου που έρχεται από τα βορειοδυτικά, προωθούμενη κατά είκοσι μέτρα το χρόνο.
Ο πρωθυπουργός Γουέν Τζιαμπάο ανακοίνωσε το σχέδιο «Μεγάλο Πράσινο Τείχος» στην κινεζική Βουλή των 3.000 μελών, έγραψε η «Λαϊκή Ημερησία», ενημερώνοντας ότι το κόστος θα φτάσει τα 7 δισ. ευρώ. Κατά μήκος της ηπειρωτικής Μογγολίας, βορειοδυτικά του Πεκίνου, θα φυτευτούν 300 εκατομμύρια δέντρα, τα οποία θα ποτίζονται από 24 ποτάμια - του Κίτρινου Ποταμού περιλαμβανομένου. Οι αρμόδιες αρχές θα φροντίσουν να αλλάξουν τον ρου των ποταμών, για να φτάσει το νερό στο δάσος.
Η δημιουργία του είναι ζωτικής σημασίας αν σκεφτεί κανείς ότι μόνον πέρυσι η κινεζική πρωτεύουσα επλήγη από 56 αμμοθύελλες, ενώ σύμφωνα με μελέτη της Ακαδημίας Επιστημών, μέσα στην επόμενη πενταετία απειλούνται σοβαρά 5 εκατομμύρια κάτοικοι του Πεκίνου. Το «Μεγάλο Πράσινο Τείχος» θα δώσει ανάσα και στο πρόβλημα της ρύπανσης. Είναι ενδεικτικό ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η αγροτική περιαστική ζώνη μειώθηκε κατά 12%, ενώ σε 400 εκατομμύρια υπολογίζονται σε όλη την Κίνα οι οικο-πρόσφυγες, οι άνθρωποι δηλαδή που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη στείρα πια γη τους. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.enet.gr

Σχόλια