Η κλιματική αλλαγή νεκρώνει τα πεύκα.

Η άνοδος της θερμοκρασίας, η ξηρασία και η εξάπλωση των καταστροφικών εντόμων θα συρρικνώσουν το βορειοαμερικανικό φάσμα των πεύκων Pinus lodgepole τουλάχιστον κατά 10% έως το 2020, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις μιας νέας μελέτης.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η προβλεπόμενη μείωση του αειθαλούς είδους, το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο μέρος του Βορειοδυτικού Ειρηνικού και εκτείνεται νότια μέχρι το Κολοράντο, επηρεάζεται από αλλαγές που παρατηρήθηκαν στο οικοσύστημα που χρονολογείται από το 1980.
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές της δασοκομίας στο Oregon State University και το Τμήμα Διαχείρισης Δασικών Πόρων του Πανεπιστημίου British Columbia και θα δημοσιευθεί στην τελευταία έκδοση του επιστημονικού περιοδικού Climatic Change.
«Για τους σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής, αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση της ευπάθειας των lodgepole που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες γίνεται από τις συγκρίσεις με πραγματικά κλιματικά δεδομένα και υποστηρίζεται με δορυφορικές παρατηρήσεις που δείχνουν σημαντικές αλλαγές στο έδαφος», σύμφωνα με τον Richard Waring, έναν ομότιμο καθηγητή της επιστήμης των δασών στο Oregon State University.
Ο ψηλός και λεπτός αυτός τύπος πεύκου θα μπορούσε να εξαφανιστεί από το Pacific Northwest στα τέλη του αιώνα, αν διατηρηθούν οι σημερινές τάσεις του κλίματος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών. Και δεν είναι μόνο το πεύκο lodgepole που απειλείται αλλά και άλλα είδη.
Το 2010, εκτιμάται ότι περίπου 100.000 έλατα εξαφανίστηκαν από ένα σκαθάρι που αναπτύχθηκε στο Κολοράντο. Η απειλή των lodgepole από τα καταστροφικά ζωύφια μεγαλώνει όσο μειώνεται η χιονοκάλυψη κατά τους χειμερινούς μήνες και οι χειμώνες γίνονται ηπιότεροι.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://ecoanimallibrary.wordpress.com

Σχόλια