Από Υλίκη και Μαραθώνα η υδροδότηση της Αττικής μετά τη ζημιά στον Μόρνο.

Κατέρρευσε χθες το μεσημέρι τμήμα του καναλιού που μεταφέρει νερό στην Αθήνα από τον Μόρνο, όταν κατολίσθησε τμήμα της πλαγιάς του Ελικώνα. Χιλιάδες τόνοι νερού πλημμύρισαν σπίτια στο χωριό Σαράντι Βοιωτίας και προκάλεσαν καταστροφές στην περιοχή. Η υδροδότηση της πρωτεύουσας θα εξασφαλίζεται από την Υλίκη και τον Μαραθώνα, μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη.
Όπως έγινε γνωστό, αποκολλήθηκε πλήρως κομμάτι του αγωγού σε μήκος 30 μέτρων, ενώ το συνολικό μήκος της ζημιάς στον αγωγό είναι γύρω στα 100 μέτρα. Σε πρώτη φάση θα υπάρξει προσωρινή αποκατάσταση με την τοποθέτηση μεταλλικού αγωγού μεγάλης διατομής και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εργασίες για τη μόνιμη αποκατάσταση της ζημιάς.
Όσον αφορά στις ζημιές, δεκάδες σπίτια πλημμύρισαν, καλλιέργειες και δρόμοι πνίγηκαν στη λάσπη, ενώ το οδικό δίκτυο που οδηγεί στον οικισμό κόπηκε στα δύο. Οπως δήλωσε στο «Έθνος» ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Γιώργος Μουλικιώτης, το νερό έτρεχε με ασυγκράτητη ορμή ακόμη και τέσσερις ώρες μετά το σπάσιμο του αγωγού. «Η μεγαλύτερη ποσότητα κατέληξε στον Κορινθιακό κόλπο. Εχουν βγει βάρκες στη στεριά, έχουν διαβρωθεί δρόμοι, δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν αυτοκίνητα παρά μόνο τζιπ, έχουν σπάσει μάντρες. Δεν φαίνεται να υπάρχει απώλεια ζωικού κεφαλαίου και δεν κινδυνεύει η ασφάλεια των κατοίκων», τόνισε.
Σύμφωνα με την ΕΥΔΑΠ, η ζημιά στο κανάλι οφείλεται σε κατολίσθηση και καθίζηση του εδάφους που προκάλεσαν οι μεγάλες βροχοπτώσεις, ενώ η κατάρρευση τμήματος του καναλιού (που κατασκευάστηκε το 1978) δεν απειλεί την ασφάλεια των κατοίκων. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Υποδομών δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να προκλήθηκε διαρροή νερού εξαιτίας κάποιας ρωγμής στο τοιχίο, με αποτέλεσμα τη διάβρωση του εδάφους.
Πάντως, οι επιστήμονες εκφράζουν προβληματισμό για τα αίτια της καταστροφής. >«Δεν γίνεται να σπάσει ο αγωγός εξαιτίας των βροχοπτώσεων», δήλωσε ο καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, στο «Εθνος». «Το μόνο το οποίο μπορεί να συμβεί -αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο- είναι να έχουμε τόσο ισχυρές και ραγδαίες βροχοπτώσεις ώστε να διαβρωθεί το έδαφος κάτω από τον αγωγό και να διαρραγούν τα τοιχία. Ακόμη και αυτό, όμως, καθίσταται πολύ δύσκολο, καθώς τα συγκεκριμένα συστήματα είναι κατασκευασμένα με τέτοιες προδιαγραφές ώστε να μεταφέρουν πολύ μεγάλα φορτία».
Ο ταμιευτήρας του Μόρνου έχει σήμερα 644,5 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού (έναντι 348 εκατ. της Υλίκης, 49,8 του Ευήνου και 27 εκατ. κυβικά του Μαραθώνα).
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr

Σχόλια