Ένα οικολογικό ξενοδοχείο σαν φυτό της ερήμου.

Ο αμερικανός καλλιτέχνης Michael Jantzen σχεδίασε ένα οικολογικό ξενοδοχείο που θα λειτουργεί με ηλιακή και αιολική ενέργεια. Το όνομα του ξενοδοχείου είναι The Solar Winds Desert Hotel και πρόκειται για πολυτελές κατάλυμα 140 δωματίων.

Το σχέδιο εξωτερικά θυμίζει φυτό της ερήμου με συμβολικό σκοπό, να δείξει πως επιβιώνουν τα φυτά αυτά σε τέτοιες κλιματικές συνθήκες. Τα «φύλλα» στη βάση του κτιρίουμπορούν να γίνουν χώροι για γυμναστήριο, πισίνα, σπα και άλλα. Στην κορυφή του κτιρίου θα υπάρχει επίστρωση με φωτοβολταϊκούς δέκτες, που θα χρησιμεύουν ακόμα και για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Το κυρίως μέρος του φυτού (στήμονας) θα αποτελεί το χώρο που θα βρίσκονται τα δωμάτια και ρεστοράν ή μπαρ. Στην κορυφή του στήμονα ενδέχεται να τοποθετηθεί μια μεγάλη ανεμογεννήτρια για τη βοήθεια ηλεκτροδότησης του κτιρίου. Επίσης όλα τα παράθυρα του κτιρίου είναι σκιασμένα με προκατασκευασμένα προπετάσματα. Ο σχεδιαστής του κτιρίου εξήγησε πως  μπορεί να εφαρμοστεί φυσικός κλιματισμός με την εγκατάσταση υπόγειων σωληνώσεων.
Γενικότερα το έργο αυτό, αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς μπορούν οι εναλλακτικοί τρόποι συλλογής ενέργειας να αναδείξουν ένα πολυτελές προϊόν ή μια υπηρεσία. Ακόμη κι αν το φιλόδοξο έργο μείνει στα χαρτιά του σχεδιαστηρίου, γίνεται πλέον αντιληπτή η τάση των σχεδιαστών για στροφή προς τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας και υπηρεσίες που δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.flowmagazine.gr

Σχόλια