Ρυπαίνει αντί να... προστατεύει.


Σοβαρή ζημιά στο φυσικό περιβάλλον έχει προκαλέσει η κατασκευή του υβριδικού πάρκου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Ικαρία, το οποίο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα έργα παραγωγής «πράσινης» ενέργειας στη χώρα.


Στο τεράστιο εργοτάξιο που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή Προεσπέρα -η οποία, μάλιστα, τελεί υπό καθεστώς Ειδικής Προστασίας- καίγονται παρανόμως ελαστικά, μέταλλα, φίλτρα λαδιού και σκουπίδια, ποσότητες ορυκτέλαιων ρυπαίνουν το έδαφος, ενώ εκατομμύρια τόνοι χώματος έχουν σκεπάσει μία άλλοτε βραχώδη πλαγιά, χωρίς να υπάρχει καμία άδεια από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Αποτέλεσμα είναι μεγάλες ποσότητες αδρανών υλικών να χύνονται στη θάλασσα, αλλοιώνοντας το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον. «Είναι απαράδεκτο να εκτελούνται τέτοια έργα, παραβιάζοντας κάθε σχετική νομοθεσία και να δημιουργούν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις», επισημαίνει η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ, Μαργαρίτα Καραβασίλη, σε επιστολή (21.02.2011, Αρ. Πρωτ. 498) που απέστειλε στις αρμόδιες αρχές, ζητώντας την άμεση επέμβασή τους.

Στην ίδια επιστολή, επιθεωρητές Περιβάλλοντος καλούν την εταιρεία ΕΝΕΤ Α.Ε., η οποία έχει την εργοληψία του έργου, «να συμμορφωθεί άμεσα, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα πρόληψης όπως αναφέρονται στην άδειά της και να αποκαταστήσει κάθε ζημιά που προκαλείται σε βάρος του περιβάλλοντος».

Καταγγελίες

Η παράνομη δραστηριότητα έγινε γνωστή ύστερα από καταγγελίες πολιτών και επιτόπιες έρευνες της οικολογικής οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», η οποία εδρεύει στο νησί. Τις παραβάσεις βεβαίωσε κατόπιν αυτοψίας στις 31-1-2011 και η αρμόδια Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου, ενώ η υπόθεση βρίσκεται ήδη στα χέρια του εισαγγελέα, ο οποίος έχει ξεκινήσει τη σύνταξη της σχετικής δικογραφίας.

«Η καταστροφή είναι τεράστια. Φορτηγά ρίχνουν εκατομμύρια τόνους χώμα στην παραθαλάσσια πλαγιά, μέσα στη θάλασσα, σε ρέματα και φαράγγια. Εχουν ανοιχτεί γιγάντιοι δρόμοι, οι οποίοι ξεπερνούν σε πλάτος τα πέντε μέτρα, που είναι το επιτρεπόμενο όριο. Χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια χύθηκαν σε ρέμα που διαπερνά τα γειτονικά χωριά Προεσπέρα και Κάτω Προεσπέρα.

Και σκεφτείτε πως δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε το 20% του έργου», καταγγέλλει ο Θοδωρής Τσιμπίδας, μέλος της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος», ο οποίος, με αυτοψίες και προσωπική έρευνα, κατάφερε να συλλέξει τις αποδείξεις του εγκλήματος και να τις καταθέσει στον εισαγγελέα.

Κατάφωρη παράβαση

Οι συγκεκριμένες ενέργειες συνιστούν κατάφωρη παράβαση των περιβαλλοντικών όρων, οι οποίοι, λόγω του μεγέθους του έργου, έχουν εγκριθεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση (130401/20.08.2003) και όχι από την εκάστοτε περιφέρεια, όπως συμβαίνει με μικρότερες επενδύσεις. «Το παράδοξο είναι πως για ένα τόσο μεγάλο έργο δεν είχε προσδιοριστεί εξ αρχής ο χώρος για την απόθεση της τεράστιας ποσότητας χώματος, που θα προέκυπτε από τις εκσκαφές», εξηγεί ο Θ. Τσιμπίδας.
 
«Γι’ αυτό ο δήμος παραχώρησε μία έκταση δίπλα από τη χωματερή της περιοχής, προκειμένου η εργολαβική εταιρεία να αποθέτει τα χώματα και να αποκαταστήσει τον ΧΑΔΑ. Ωστόσο, ουδέποτε έφτασε φορτηγό στο σημείο αυτό. Ολα τα πέταξαν στην πλαγιά», καταλήγει. «Δεν είναι κατανοητό γιατί ενώ έχουν εγκριθεί χώροι εναπόθεσης των υλικών εκσκαφών, συνεχίζεται παρανόμως η διάθεση στην παράκτια ζώνη», αναρωτιέται στην επιστολή της η Μ. Καραβασίλη.

Το ζήτημα είναι πως το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 23 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια, έχει ήδη καθυστερήσει δύο χρόνια από το αρχικό χρονοδιάγραμμα και παραμένει αμφίβολο πότε θα ολοκληρωθεί, αν τελικά το καταφέρει.

Μοναδικό στο είδος του

Το υβριδικό πάρκο στην Ικαρία είναι ένα σύστημα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από τον συνδυασμό υδροηλεκτρικής και αιολικής ενέργειας και, όταν ολοκληρωθεί, θα είναι το μοναδικό στο είδος του σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπολογίζεται ότι θα παράγει 10,6 γιγαβατώρες ετησίως, ποσότητα που αρκεί για να καλύψει τις περισσότερες ενεργειακές ανάγκες του νησιού, το οποίο μέχρι σήμερα ηλεκτροδοτείται από τον συμβατικό σταθμό της ΔΕΗ στον Αγιο Κήρυκο.

Το μεγαλύτερο όφελος από τη λειτουργία του έργου είναι η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η προβολή της Ικαρίας για προσέλκυση επιστημονικού τουρισμού. Το υβριδικό σύστημα αποτελείται από επτά επιμέρους στοιχεία, ο συνδυασμός των οποίων παράγει και ταυτόχρονα αποθηκεύει ενέργεια.

Απαρτίζεται από δύο μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς στις θέσεις Προεσπέρα και Κάτω Προεσπέρα, ένα αιολικό πάρκο στη θέση Στραβοκουντούρα, δύο δεξαμενές νερού, ένα αντλιοστάσιο και ένα κέντρο ελέγχου και κατανομής φορτίου στον Αγιο Κήρυκο. Οι δύο μικροί υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια εκμεταλλευόμενοι τόσο τα φυσικά ύδατα όσο και το νερό που θα αντλείται από τις δεξαμενές.

Για τη λειτουργία του αντλιοστασίου, ισχύος 2000KW, θα χρησιμοποιείται ενέργεια από το αιολικό πάρκο, ενώ η υπόλοιπη ενέργεια που θα παράγεται από το αιολικό πάρκο θα τροφοδοτεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης του νησιού.

ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΛΑΣΚΑ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr

Σχόλια