Στρατηγική συμφωνία για το περιβάλλον.

Μια νέα στρατηγική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) επετεύχθη τελικά.


Η συμφωνία αφορά σε μια στρατηγική εταιρική σχέση, με βάση την οποία χρηματοδοτείται το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του Ο.Η.Ε. UNEP από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέχρι το 2013. Σε αυτή εντοπίζονται βασικοί τομείς κοινών δραστηριοτήτων, μεταξύ των οποίων και το Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Θεματικό Πρόγραμμα για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Διαχείριση των Φυσικών Πόρων, συμπεριλαμβανομένης και της Ενέργειας - Thematic Programme for Environment and Sustainable Management of Natural Resources including Energy».

Η νέα συμφωνία ενισχύει την υφιστάμενη εταιρική σχέση, με βάση την οποία, κατά τα τελευταία τρία χρόνια, η Ε.Ε. έχει παράσχει στην UNEP πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση 60 περιβαλλοντικών σχεδίων, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντικατοπτρίζει τη στρατηγική της Ε.Ε., για το 2020, για μία έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη που συμβαδίζει με τα προγράμματα της UNEP: την Πράσινη Οικονομία - Green Economy, τη Διεθνής Επιτροπή για τη Βιώσιμη Διαχείριση Πόρων - International Panel on Sustainable Resource Management και την Οικονομική Διάσταση των Οικοσυστημάτων και της Βιοποικιλότητας - The Economics of Ecosystems and Biodiversity (TEEB), στα οποία η Επιτροπή είναι υποστηρικτής.

Ο επίτροπος για το Περιβάλλον, Janez Potočnik, δήλωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η UNEP έχουν πολλές κοινές προτεραιότητες, την κλιματική αλλαγή, τη βιώσιμη ενέργεια, το περιβάλλον και την ανάπτυξη. H βιώσιμη διαχείριση των φυσικών πόρων, η βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή και η πράσινη οικονομία είναι βασικές προτεραιότητες.

Σήμερα, ανακοινώνουμε επίσης την υποστήριξη προς την κυβέρνηση της Κένυας, μέσα από την UNEP, για την αποκατάσταση της φυσικής υποδομής της Κένυας. Αυτό αντικατοπτρίζει, όχι μόνο τη συνεργασία μας με την UNEP, αλλά συνολικά το όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα βιώσιμο 21ο αιώνα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό».

Πληροφορίες για την υποστήριξη προς την Κένυα
http://www.maurestoration.go.ke/

Για τα υπόλοιπα προγράμματα
http://www.unep.org/AfricanCaribbeanPacific/MEAs/
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια