Οι λίμνες ζωντάνεψαν τα ορυχεία.

Oταν η φύση επουλώνει τις πληγές της, το κάνει εντυπωσιακά καλά. Ακόμη και μια κατεστραμμένη βιομηχανική περιοχή μπορεί να επανακάμψει και να μετατραπεί σε έναν έξοχο βιότοπο. Αρκεί το περιβάλλον να αφεθεί στην ησυχία του. Αυτό συνέβη στα ορυχεία λευκόλιθου της Βόρειας Εύβοιας. Σήμερα στους «κρατήρες» και στους διαμορφωμένους αναβαθμούς που είχαν δημιουργηθεί από τις εξορύξεις σχηματίστηκαν 14 λίμνες και έλη και η βλάστηση επέστρεψε.


Και στα τρία εξορυκτικά κέντρα λευκόλιθου της χώρας- σε Χαλκιδική και Εύβοια- η φύση έχει δημιουργήσει λίμνες, αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο γεωλόγος της Περιφερειακής Μονάδας του ΙΓΜΕ στην Κεντρική Μακεδονία δρ Σπ.Νταμπίτζιας. Οπως εξηγεί, στις περισσότερες από αυτές τις εκμεταλλεύσεις η εξόρυξη του υλικού σταματά στα 70 με 80 μέτρα, όπου και η μεταλλοφορία λευκόλιθου λιγοστεύει και εμφανίζεται υδροφόρος ορίζοντας. Τότε οι εργασίες δεν είναι δυνατόν να συνεχιστούν, καθώς αναβλύζει νερό, το οποίο μάλιστα στα ορυχεία λευκόλιθου είναι, κατά πάσα πιθανότητα, πλούσιο σε μαγνήσιο, δηλαδή νερό διαίτης, όπως λέει ο κ. Νταμπίτζιας.

Εκτός από λίμνες στην περιοχή των ορυχείων λευκόλιθου στη Βόρεια Εύβοια έχουν σχηματιστεί και έλη στα σημεία όπου εναπόθεταν τα υπολείμματα των πετρωμάτων (αδρανή υλικά) μετά την επεξεργασία τους. Εκεί είχαν δημιουργηθεί «υποδοχές» οι οποίες σήμερα συγκεντρώνουν τα νερά της βροχής. Οι λίμνες και τα έλη που «γέννησε» η φύση στην περιοχή διαφέρουν τόσο ως προς τα υδρολογικά χαρακτηριστικά τους όσο και ως προς τη βλάστηση και την πανίδα που αναπτύσσεται.

Αγριοκάλαμα και βούρλα, πικροδάφνες, πεύκα, ακόμη και πλατάνια απαρτίζουν το μωσαϊκό της βλάστησης στην περιοχή. Αυτό συμπληρώνεται από πολλά αμφίβια, ερπετά και πτηνά, αλλά και μη ενδημικά ψάρια που εισήγαγαν κάτοικοι της περιοχής. Τα είδη αυτά βρήκαν εκεί ιδανικό περιβάλλον ενώ, όπως τονίζειο δασολόγος κ. Ν. Γεωργιάδης, «δεκάδες είναι και τα άλλα είδη της περιοχής- όπως μικρά θηλαστικά- τα οποία κάνουν χρήση των συγκεκριμένων λιμνών και ελών, είτε για τροφήείτε για ξεκούραση». 



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr

Σχόλια