Γαλλία: φόρο σε οικονομικές συναλλαγές κατά της κλιματικής αλλαγής


 
Επειδή πολλές χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλα ελλείμματα, τα κονδύλια που προβλέπει η διακήρυξη της Κοπεγχάγης για την κλιματική αλλαγή, θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν από ένα μικρό φόρο στις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές, πρότεινε η Γαλλία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», η υπουργός Οικονομικών Κρίστιν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το εν λόγω θέμα θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα, όσο η Γαλλία ασκεί την προεδρία της G20, αν και θεωρεί ότι η ιδέα δύσκολα θα γίνει αποδεκτή.
Η Γαλλίδα υπουργός μιλώντας σε συνέδριο της εφημερίδας International Herald Tribune, τόνισε ότι «γνωρίζουμε ότι θα είναι μια δύσκολη μάχη επειδή πολλές χώρες αντιτίθενται, ξεκινώντας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η πολιτική διακήρυξη που υπογράφτηκε στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2009, αναφέρει ότι οι αναπτυγμένες χώρες πρέπει να αρχίσουν να συγκεντρώνουν κονδύλια 100 δισ. δολαρίων  το χρόνο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στον αναπτυσσόμενο κόσμο από το 2020.
Η Λάγκαρντ δήλωσε ότι τα μεγάλα ελλείμματα που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες καθιστούν μη ρεαλιστική τη διάθεση κρατικών κονδυλιών.
«Οπότε η εναλλακτική χρηματοδότηση θα είναι μια καινοτόμος χρηματοδότηση», επισήμανε η ίδια.
Ένας μικρός φόρος δεν θα επιβάρυνε σημαντικά κάθε μεμονωμένη διεθνή οικονομική συναλλαγή, δεδομένου όμως ότι η αγορά είναι μεγάλη θα μπορούσε να συγκεντρώσει μεγάλα ποσά.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια