«Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Γένους Θηλυκού».


 
To βιβλίο «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Γένους Θηλυκού» της Αντιόπης Φραντζή, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Χρήστος Ε. ΔΑΡΔΑΝΟΣ».
Η συγγραφέας, από τις πρώτες δασκάλες που ασχολήθηκαν με την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, με πλούσιο και πρωτότυπο έργο στο ενεργητικό της, ήταν ίσως το καταλληλότερο πρόσωπο για ένα τέτοιο σύγγραμμα.

Η Αντιόπη Φραντζή υπήρξε η πρώτη δασκάλα που ενστερνίστηκε τα προγράμματα του ΑΡΧΕΛΩΝ και άλλων ΜΚΟ, και δεν έπαψε ποτέ να συνεργάζεται με το Σύλλογό μας από τα πρώτα βήματα του εκπαιδευτικού του έργου μέχρι σήμερα.
Το βιβλίο, μικρού σχήματος, 145 σελίδων, φτηνό στα ευρώ και ακριβό στο περιεχόμενο, δίνει μια χρήσιμη φιλοσοφική αναδρομή στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Ελλάδα και τον κόσμο, τη σχέση της γυναίκας με το θεσμό, παραθέτει εμπειρίες με συνεντεύξεις εκπαιδευτικών και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να αναρωτηθούμε τόσο για την προσωπική μας ζωή, όσο και για το τι αλήθεια πετύχαμε μετά από 30 περίπου χρόνια λειτουργίας του θεσμού της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Λίγες μόνο φράσεις από το φιλοσοφημένο βιβλίο της Αντιόπης Φραντζή:
Κάποτε … « Η ιδέα της φύσης κατείχε κεντρική θέση είτε ως τροφού που φροντίζει και ικανοποιεί τις ανάγκες των ανθρώπων, είτε ως άγριας και ανεξέλεγκτης δύναμης … Τη φύση ως τροφό δεν ήθελαν να την πληγώσουν (δύσκολα πληγώνει κανείς τη μητέρα του) αλλά και τη φύση ως τιμωρό δεν ήθελα να την προκαλέσουν… Αντίθετα ως προς τη μηχανιστική θεώρηση, ο κόσμος-φύση παρομοιάζεται με μια μηχανή και η εξουσία πηγάζει από τη δυνατότητα παρέμβασης και ορθολογικού ελέγχου του κόσμου-φύσης…»
« … Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσεται η προσωπική ή ηθική εξέλιξη είναι διαφορετικός (όχι ανώτερος ή κατώτερος) για τα αγόρια και τα κορίτσια. Οι άντρες χαρακτηρίζονται κυρίως από ένα ήθος βασισμένο στα δικαιώματα, ενώ οι γυναίκες από ένα ήθος βασισμένο στις υποχρεώσεις…»
« … Για τις περισσότερες γυναίκες στον κόσμο το ενδιαφέρον για τη διατήρηση της γης, του νερού, του αέρα ή της ενέργειας δεν είναι αφηρημένη ιδέα, αλλά μέρος της προσπάθειάς τους για την καθημερινή επιβίωση …»
« … Αντί να εξαντλούμε τα οικοσυστήματα της γης για τις ανάγκες μας, χρειάζεται να αλλάξουμε τη ζωή μας ώστε να προσαρμοστούμε σε αυτά …»
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια