«Με τον ήλιο, έξοδος από την κρίση»;.

Στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης να κατασκευάσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο στον κόσμο στην Πτολεμαΐδα αναφέρεται άρθρο της Hannoversche Allgemeine, με τίτλο «Με τον ήλιο έξοδος από την κρίση».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Ελλάδα μπορεί να είναι βυθισμένη στα χρέη, αλλά έχει πολύ ήλιο. Μόνο που μέχρι τώρα αξιοποιείται ελάχιστα, εκτός από τους τουρίστες, που το καλοκαίρι λιάζονται στις παραλίες. Τώρα, η ελληνική κυβέρνηση προγραμματίζει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο. Επισκεπτόμενος πρόσφατα την Κοζάνη, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου προέβη σε ανακοινώσεις για το έργο.
Το πάρκο αναμένεται να δημιουργηθεί σε μια έκταση 520 εκταρίων στη θέση ενός παλιού ορυχείου λιγνίτη κοντά στην Πτολεμαΐδα και θα έχει απόδοση 200 μεγαβάτ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα έχει δύο φορές ισχυρότερη απόδοσης σε σχέση με το μέχρι τώρα μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο του κόσμου στην Οτάβα του Καναδά, το οποίο καταλαμβάνει έκταση 380 εκταρίων και έχει απόδοση 97 μεγαβάτ. Με τη φωτοβολταϊκή τεχνολογία το ηλιακό φως μετατρέπεται αμέσως σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ηλιακών κυψελών.
Το σχεδιαζόμενο πάρκο κοντά στην Πτολεμαΐδα αναμένεται να παρέχει ετησίως ρεύμα 260.000 μεγαβατώρες, αρκετό για να τροφοδοτήσει περίπου 55.000 νοικοκυριά. Το ηλιακό πάρκο θα μειώσει τις ετήσιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περίπου κατά 300.000 τόνους, σύμφωνα με τον Αρθούρο Ζερβό, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ.
Για την υλοποίηση του εγχειρήματος, το κόστος του οποίου υπολογίζεται σε 600 εκατ. ευρώ περίπου, η ΔΕΗ αναζητεί στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα συμμετέχει στο έργο σε ποσοστό 49%.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον επιχειρήσεις από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και την Κίνα. Η προκήρυξη αναμένεται να βγει σε λίγες ημέρες. Στα μέσα της χρονιάς, η ΔΕΗ θα αποφασίσει για την ανάθεση. Ο χρόνος κατασκευής του ηλιακού πάρκου υπολογίζεται σε 18 μήνες περίπου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ζερβός.
Εκτός από το φωτοβολταϊκό πάρκο, προγραμματίζεται και η κατασκευή και εργοστασίου ηλιακών κυψελών, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει διασφαλισμένες μελλοντικές θέσεις εργασίας σε μια περιοχή, που με 17,2% εμφανίζει τον υψηλότερο δείκτη ανεργίας σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Δυτική Μακεδονία θα παραμείνει το κέντρο ενεργειακής τροφοδοσίας της χώρας, αλλά με «πράσινη ενέργεια» στο μέλλον. Ο Παπανδρέου «ποντάρει» πολύ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην περιβαλλοντική τεχνολογία, προκειμένου να βγάλει από την ύφεση την οικονομία της υπερχρεωμένης χώρας. Προς το παρόν, η Ελλάδα καλύπτει το 1/3 περίπου της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με λιγνίτη. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συμβάλλουν μόλις κατά 12 % στην παραγωγή ρεύματος. Μέχρι το 2020, όμως, το ποσοστό αναμένεται να ανέλθει στο 40%, με έμφαση της κυβέρνησης κυρίως στην ηλιακή ενέργεια. Αυτή τη στιγμή, στην Ελλάδα λειτουργούν φωτοβολταϊκά πάρκα με συνολική απόδοση 45 μεγαβάτ.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr

Σχόλια