Θύματα λαθροθηρίας προστατευόμενα είδη, ιδίως κατά την κυνηγετική περίοδο.

Έξαρση των περιστατικών τραυματισμών προστατευόμενων ειδών παρατηρείται το τελευταίο διάστημα, ιδιαιτέρως κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου. Αρπακτικά πουλιά, σπάνια σε Ελλάδα και Ευρώπη, είναι τα συχνότερα θύματα λαθροθηρίας. Απλοί πολίτες μεταφέρουν τα περιστατικά στα κέντρα περίθαλψης, αλλά η πολιτεία δεν φαίνεται διατεθειμένη να δείξει την απαιτούμενη μέριμνα.
«Παρότι πολλοί κυνηγετικοί σύλλογοι και έντυπα έχουν καταγγείλει τη λαθροθηρία, παρότι έχει αναγνωριστεί πλέον σαν πρόβλημα, εμείς συνεχίζουμε να έχουμε πυροβολημένα σπάνια και προστατευόμενα είδη και αυτό μας ανησυχεί τρομερά», δηλώνει στο tvxs.gr η Μαρία Γανωτή, αντιπρόεδρος του σταθμού Ά βοηθειών τους Συλλόγου Προστασίας Άγριας Ζωής «ANIMA».
Η κυνηγετική περίοδος που ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου ανέδειξε για μία ακόμη φορά το πρόβλημα της λαθροθηρίας που εντείνεται καθ’ όλη τη διάρκειά της. Παράνομοι κυνηγοί βρίσκουν κάθε χρόνο το ίδιο διάστημα πρόσφορο έδαφος για τη δραστηριότητά τους κάτω από την ομπρέλα της νομιμότητας της κυνηγετικής περιόδου. «Τα περισσότερα περιστατικά που φτάνουν σε εμάς σε όλη τη διάρκεια του χρόνου προκύπτουν λόγω τραυματισμών από καλώδια της ΔΕΗ ή προσκρούσεις σε αυτοκίνητα. Κατά τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου όμως, φτάνουν και σπάνια είδη τραυματισμένα από πυροβολισμό», σημειώνει η κ. Γανωτή. Από τα προστατευόμενα είδη που περιέθαλψε το κέντρο είναι ένας σπισαετός, δεύτερο πιο σπάνιο είδος αετού σε όλη την Ευρώπη, γερακίνες, ερωδιοί και μπούφοι, χτυπημένα από πυροβολισμό. Τα στατιστικά στοιχεία της «ANIMA» για το 2009 δείχνουν ότι το 78% των περιστατικών είναι σπάνια αρπακτικά πουλιά ενώ περίπου το 13% είναι παρυδάτια όπως οι ερωδιοί.
Για την αντιμετώπιση της λαθροθηρίας δεν έχουν γίνει συντονισμένες κινήσεις από την πολιτεία. Υπάρχει έλλειψη υπαλλήλων στα δασαρχεία οι οποίοι ασχολούνται κατά κύριο λόγο με καταπατήσεις περιοχών, με πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα. «Η Ελλάδα είναι μία χώρα με τόσο μεγάλο κατακερματισμό αλλά και ποικιλία βιοτόπων που δεν γίνεται να αφήνει την φύση αφύλαχτη. Η πολιτεία δεν μπορεί να περιμένει από τους 300 ομοσπονδιακούς θηροφύλακες, όσο ευσυνείδητοι κι αν είναι να φυλάξουν την ελληνική ύπαιθρο», επισημαίνει η κ. Γανωτή.
Στον Αμβρακικό κόλπο σημειώνονται κάθε χρόνο κρούσματα λαθροθηρίας με στόχο της βαλτόπαπιες, που είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος. Το κίνητρο των παράνομων κυνηγών είναι σε πολλές περιπτώσεις το εμπόριο των θηραμάτων. Παράλληλα κρούσματα λαθροθηρίας έχουν σημειωθεί σε προστατευόμενες περιοχές αλλά και αρχαιολογικούς χώρους όπου απαγορεύεται ρητά το κυνήγι. «Η ANIMA έχει ανοίξει διάλογο με τους κυνηγούς που είναι πιο ευαισθητοποιημένοι. Έχουμε κάνει συνεργασίες με οργανώσεις και κυνηγετικούς συλλόγους ώστε να τους ‘εμπλέξουμε’ στο θέμα της προστασίας» τονίζει η κ. Γανωτή.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr

Σχόλια