«Πράσινο» θα γίνει το ΑΠΘ.

 
Σε πρώτο οικολογικό πανεπιστήμιο της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, έχει ως στόχο να μετατρέψει το Αριστοτέλειο στη Θεσσαλονίκη, η νέα πρυτανική αρχή του ΑΠΘ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», η νέα πρυτανική αρχή σκοπεύει να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης, αφού οι πράσινες εφαρμογές αφορούν και τα 43 στρέμματα στα οποία εκτείνεται η πανεπιστημιούπολη.
Ο αντιπρύτανης Γιάννης Παντής, επισήμανε ότι η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των περίπου 2.500 μελών του διδακτικού επιστημονικού προσωπικού του ΑΠΘ, θα επιτρέψει τον σχεδιασμό μεγάλου εύρους ολοκληρωμένων παρεμβάσεων που θα ελαχιστοποιήσουν το αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του Πανεπιστημίου.
Επίσης, ο κ. Παντής εκτιμά ότι αν αυτό γίνει σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, θα δώσει οικονομικές προοπτικές για πολλές από αυτές τις δραστηριότητες.
«Για παράδειγμα όταν μιλάμε στο πλαίσιο του πλάνου για οικολογικό πανεπιστήμιο για παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές εννοούμε, , ότι θα κάνουμε πράξη την εγκατάσταση διασυνδεμένων φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση των στεγών, των κτιρίων, των αγροκτημάτων και των γαιών που διαθέτει το Αριστοτέλειο.
Για την εξοικονόμηση ενέργειας θα προχωρήσουμε σε αποδοτικές επεμβάσεις στα κτίρια με μονώσεις, με πράσινες στέγες, φωτισμό που δεν θα προέρχεται από ενεργοβόρες πηγές», εξήγησε ο αντιπρύτανης.
Οι δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν εντάσσονται και στους εξής άξονες:
-Μείωση ρύπανσης – ανάπλαση Campus.
Θα γίνουν περιμετρικές φυτεύσεις δέντρων για τη μείωση της ατμοσφαιρικής και ηχητικής ρύπανσης, αλλά και απαγόρευση της κυκλοφορίας Ι.Χ. οχημάτων στο Campus.
Επίσης, προωθείται μελέτη για τη διαμόρφωση νέων δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς με στόχο την αύξηση της χρήσης τους από τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.
-Διαχείριση απορριμμάτων που θα υλοποιείται με την εφαρμογή ολοκληρωμένου συστήματος ανακύκλωσης χαρτιού, υλικών και σκουπιδιών και τον έλεγχο συλλογής και διαχείρισης χημικών αποβλήτων και καταλοίπων από ιατρικές και πειραματικές εφαρμογές.
-Οικοανάπτυξη: που «μεταφράζεται» σε παραγωγή βιολογικών προϊόντων στο αγρόκτημα του ΑΠΘ με παράλληλη προώθηση οικοτουριστικών δραστηριοτήτων στις εγκαταστάσεις αναψυχής του Πανεπιστημίου στο Περτούλι, στον Χολομώντα, στο Ποσείδι.
ΠΗΓΗ
http://www.econews.gr

Σχόλια