Φώκια της Γουαδελούπης: εμφανίστηκε ξανά μετά από δεκαετίες.

 
Στις ακτές του Μεξικού κολυμπά ξανά η φώκια της Γουαδελούπης, ένα είδος που είχε κυνηγηθεί ανελέητα από ρωσικά και αμερικανικά αλιευτικά και θεωρούνταν εξαφανισμένο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το είδος ανακάμπτει και σήμερα ο πληθυσμός του ανέρχεται περίπου σε 15.000 φώκιες.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα είδος, το οποίο θεωρούνταν εξαφανισμένο για δεκαετίες, εμφανίζεται ξανά.
Σύμφωνα με νέα έρευνα για τα θηλαστικά, τουλάχιστον το 1/3 των ειδών που θεωρούνταν εξαφανισμένα εντοπίστηκαν και πάλι στην άγρια φύση. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι υπάρχει είδος που παρουσιάστηκε ξανά, έπειτα από 180 χρόνια.
Η φώκια της Γουαδελούπης κυνηγήθηκε μέχρι αφανισμού το 1892, ωστόσο το 1926 δυο ψαράδες εντόπισαν μια μικρή αποικία στο νησί.
Έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα να πουλήσουν τις φώκιες σε ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, ο ένας από τους δυο ψαράδες γύρισε πίσω και τις σκότωσε. Αμέσως μετά έφυγε για τον Παναμά, όπου προσπάθησε να πουλήσει το δέρμα τους, όμως δολοφονήθηκε σε ένα καυγά σε μπαρ.
Οι φώκιες της Γουαδελούπης ανακαλύφθηκαν και πάλι το 1950, όταν ένας επιστήμονας κατάφερε να εντοπίσει τον δεύτερο ψαρά, ο οποίος λίγο πριν πεθάνει του αποκάλυψε σε ποιο σημείο ακριβώς είχε δει τις φώκιες. Ο επιστήμονας προσπάθησε να προστατεύσει τις ελάχιστες φώκιες που είχαν απομείνει.
Στην ουσία επρόκειτο για ένα είδος που είχε εξαφανιστεί, σήμερα όπως ο πληθυσμός τους ανέρχεται τουλάχιστον σε 15.000 φώκιες. Τα νέα είναι χαρμόσυνα και περνούν το ελπιδοφόρο μήνυμα ότι αν ληφθούν μέτρα για την προστασία της βιοποικιλότητας, μπορούμε να σώσουμε πολλά είδη από τον αφανισμό.
ΠΗΓΗ
http://www.econews.gr

Σχόλια