Για μια γουλιά μολυσμένου νερού.

Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, το φάσμα των ασθενειών. Σχεδόν 3,5 εκατομμύρια παιδιά στο Πακιστάν απειλούνται από επικίνδυνες, ακόμη και θανατηφόρες, ασθένειες εξαιτίας του μολυσμένου νερού και των γενικότερων ανθυγιεινών συνθηκών στους πρόχειρους καταυλισμούς όπου η βοήθεια αργεί να φτάσει.
Διάρροια, δυσεντερία, χολέρα, ηπατίτιδα «καραδοκούν» σε κάθε γουλιά μολυσμένου νερού που πίνουν τα πακιστανόπουλα. Ο φόβος για δεύτερο κύμα θανάτων μεγαλώνει... (φωτ. Ass. Press)  
Διάρροια, δυσεντερία, χολέρα, ηπατίτιδα «καραδοκούν» σε κάθε γουλιά μολυσμένου νερού που πίνουν τα πακιστανόπουλα. Ο φόβος για δεύτερο κύμα θανάτων μεγαλώνει... (φωτ. Ass. Press)
Ο εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ Μαουρίτσιο Τζουλιάνο έστειλε χθες σήμα κινδύνου για την έλλειψη καθαρού νερού και τους κινδύνους που ελλοχεύουν στα μολυσμένα από τις πλημμύρες ύδατα: διάρροια, δυσεντερία, χολέρα, ηπατίτιδα Α και Ε, τυφοειδής πυρετός. Τα παιδιά είναι τα πλέον ευάλωτα στους μολυσματικούς παράγοντες και αυτή τη στιγμή στο Πακιστάν 3,5 εκατομμύρια εξ αυτών βρίσκονται τελείως εκτεθειμένα. Και όσο η ανθρωπιστική βοήθεια καθυστερεί, τόσο οι φόβοι για ένα δεύτερο κύμα θανάτων ενισχύονται. Ο ΟΗΕ έχει εξασφαλίσει από δωρεές μόνο το 20% των 460 εκατ. δολαρίων που έχει ζητήσει για άμεση βοήθεια στους πλημμυροπαθείς, οι οποίοι ανέρχονται σε 20 εκατομμύρια. Εκπρόσωπος του Οργανισμού απέδωσε τη δυσκολία συγκέντρωσης των απαραίτητων κεφαλαίων στην προβληματική εικόνα που φέρεται να έχει το Πακιστάν στις δυτικές χώρες, καθώς συνδέεται συχνά με τους Ταλιμπάν και τη δράση των τρομοκρατών. Ο ΟΗΕ πρέπει να εξηγήσει στους δωρητές, λένε εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων, ότι τα χρήματα δεν θα πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν αλλά χρειάζονται για την ανακούφιση αστέγων, μανάδων και παιδιών. Αργά χθες η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι δεσμεύεται να χορηγήσει στο Πακιστάν 900 εκατ. δολάρια χωρίς προς το παρόν να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα.
Ψάχνει «δρόμο» η βοήθεια
Τα χρήματα δεν είναι όμως το μόνο πρόβλημα. Πολλές από τις πληγείσες περιοχές είναι εξαιρετικά δυσπρόσιτες, ιδίως μετά και την καταστροφή πολλών δρόμων και γεφυρών από τις πλημμύρες. Για τη μεταφορά της ανθρωπιστική βοήθειας έχουν επιστρατευτεί ακόμη και μουλάρια ενώ το Ισλαμαμπάντ ζητεί από τη διεθνή κοινότητα ελικόπτερα και ταχύπλοα. Ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες ότι το ΝΑΤΟ εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας αερογέφυρας για τη μεταφορά βασικών αγαθών και φαρμάκων στους αποκλεισμένους πλημμυροπαθείς. Οργισμένοι Πακιστανοί έκλεισαν χθες μια κεντρική οδική αρτηρία κοντά στην πόλη Σουκούρ διαμαρτυρόμενοι για την έλλειψη τροφίμων και νερού και καταγγέλλοντας ότι οι αρχές σπεύδουν να τους βοηθήσουν μόνον όταν έρχονται τα μέσα ενημέρωσης. Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί κάλεσε την Ε.Ε. να βοηθήσει με κάθε τρόπο το δοκιμαζόμενο Πακιστάν. Επικαλούμενος εξάλλου τις τεράστιες καταστροφές όπως οι πλημμύρες στο Πακιστάν, οι πυρκαγιές στη Ρωσία και ο σεισμός στην Αϊτή, ο Γάλλος πρόεδρος απηύθυνε έκκληση για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας αντίδρασης σε φυσικές καταστροφές.
http://www.enet.gr

Σχόλια