Είχαν τυφλώσει το σύστημα πυρανίχνευσης.

Αποκαρδιωτική ήταν χθες η εικόνα του φοινικοδάσους στην Πρέβελη Ρεθύμνου, ενώ την ίδια στιγμή βουνό από ερωτηματικά γεννά η απόφαση των κυβερνώντων το 2007 για την αγορά ενός συστήματος αντιπυρικής προστασίας στην Κρήτη, για το οποίο η καθ' ύλην αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία ενημερώθηκε φέτος στις 29 Ιουλίου!
Ανυπολόγιστες οι καταστροφές στο φοινικόδασος Πρέβελης. Ερωτήματα γεννά την ίδια στιγμή η απίστευτη ιστορία του συστήματος αντιπυρικής προστασίας, για το οποίο δεν ρωτήθηκε η Πυροσβεστική Η ύπαρξη του συγκεκριμένου συστήματος πυρανίχνευσης έγινε γνωστή από τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Ταμείου της Φύσης, Καλούστ Παραγκαμιάν, ο οποίος, μιλώντας χθες στην ΕΡΑ Ηρακλείου, ζήτησε παραιτήσεις και απολύσεις των υπευθύνων των χθεσινών πυρκαγιών. Μίλησε για υπερεκμετάλλευση της περιοχής απ' τη Δημοτική Αρχή Φοίνικα και χαρακτήρισε λαθεμένη την επιλογή φύτευσης πεύκων, που μαζί με τα φοινικόδεντρα και την ανεξέλεγκτη ρίψη απορριμμάτων λειτούργησαν ως πρώτη ύλη για την εξάπλωση της πυρκαγιάς. Διερωτήθηκε ωστόσο γιατί δεν λειτούργησε το πρόγραμμα αντιπυρικής προστασίας, που, όπως είπε, είχε τοποθετηθεί στον Πρέβελη, όπως και στον Ρούβα Ηρακλείου, και κόστισε 1,2 εκατομμύριο ευρώ!
Το συγκεκριμένο σύστημα πυρανίχνευσης, που περιλαμβάνει και μετεωρολογικούς σταθμούς με τον τίτλο «Αυτόνομο Σύστημα Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας Κρήτης», όπως έγινε γνωστό χθες, εντάχθηκε στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Κοινωνίας της Πληροφορίας, με συνολικό προϋπολογισμό 1.195.961,9 ευρώ , με στόχο την προστασία ευαίσθητων δασικά περιοχών. Στόχευε στην προστασία του δάσους του Ρούβα Ηρακλείου και της περιοχής της Μονής Πρέβελη, όπου είχε και οπτική εποπτεία.
Το σύστημα, όπως μας ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης, Αθανάσιος Καρούντζος, προτάθηκε από την Περιφέρεια το 2007, ενώ δεν ηγείτο ο ίδιος του οργανισμού. Παραδόθηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2009 και επιθεωρήθηκε από κλιμάκιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας στις 13 Νοεμβρίου 2009. Ακόμη δεν έχει γίνει η αποπληρωμή του, εξ ου και έχει ήδη ενταχθεί ως «γέφυρα στο ΕΣΠΑ», μας είπε. Ανάδοχος του έργου ήταν η ένωση εταιρειών Telenet ΕΠΕ, με έδρα την Καβάλα, INFODHM, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, και Μίνως Μηχανοργάνωση Επιχειρήσεων, με έδρα τα Χανιά.
28 πυλώνες
Το τερματικό για τη δυνατότητα εποπτείας είχε εγκατασταθεί πέρα από το Κέντρο Ελέγχου του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων της Περιφέρειας Κρήτης και στη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας. Περιλαμβάνει ασύρματο δίκτυο 28 πυλώνων-ηλεκτροδοτών κι εγκαταστάθηκε και λειτούργησε πιλοτικά ώς τις 8 Μαρτίου 2010. Τότε διαπιστώθηκε διακοπή της μετάδοσης από έξι εικονολήπτες σε τρία σημεία εποπτείας στην Πρέβελη κι ένα στο δάσος του Ρούβα.
Εκείνο το διάστημα, στους κόμβους Υψωμα Σαμάρι και Δύο Πρίνοι, άγνωστοι είχαν κλέψει σημαντικά τμήματα των εξοπλισμών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η μετάδοση εικόνων από τις περιοχές αυτές. Μετά από αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης, ο ανάδοχος του έργου έστειλε κλιμάκιο τεχνιτών που αποκατέστησαν τη λειτουργία του συστήματος χωρίς επιπλέον κόστος.
Ωσπου η πιλοτική λειτουργία του συστήματος σκάλωσε ξανά στις 15 Μαΐου, οπότε ήταν κι η τελευταία φορά που λειτούργησε. Είχαν κλαπεί και πάλι κομμάτια του εξοπλισμού και στο δάσος του Ρούβα και στην Πρέβελη, αλλά τώρα το ποσό υπερέβαινε τα 60.000 ευρώ και η Περιφέρεια Κρήτης αδυνατούσε να το καλύψει. Ετσι, το σύστημα που αγοράσαμε για να προστατευτεί το καμένο φοινικόδασος κι ακόμη δεν έχουμε πληρώσει δεν λειτουργεί.
Το παράδοξο βέβαια είναι ότι όλον αυτόν τον καιρό η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κρήτης δεν είχε κάποια αρμοδιότητα πάνω σ' αυτό ούτε ρωτήθηκε καν για τα συγκεκριμένα μηχανήματα.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κρήτης, διά του αντιπύραρχου Νικόλαου Τζίφα, δηλώνει πως ενημερώθηκε μόλις στις 29 Ιουλίου για την ύπαρξη του συστήματος, με σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας Κρήτης, που την ενημέρωνε ότι μπορεί να της χορηγήσει αναμεταδότη, χωρίς να επιβαρυνθεί το κόστος.
Με έγγραφό της η Πυροσβεστική Υπηρεσία Κρήτης αρνήθηκε να παραλάβει τον αναμεταδότη, αφού δεν υπήρξε σχετική έγκριση από το Αρχηγείο καθώς η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ελλάδας σχεδίαζε πανελλαδικά να εγκαταστήσει παρόμοιο σύστημα βασισμένο σε GIS.
Διαγωνισμός
«"Τρέχει" ήδη διαγωνισμός, ο οποίος αφορά σύστημα της Πυροσβεστικής για όλη την Ελλάδα, που είναι συμβατό με τα ήδη υπάρχοντα», μας ανέφερε ανώτερος αξιωματικός. «Δεν μπορούμε να παραλάβουμε κάτι για το οποίο δεν ρωτηθήκαμε εξαρχής ως καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία, αν κάνει ή όχι, χωρίς να έχουν τηρηθεί κάποιες προδιαγραφές. Ομως, ακόμη και να μας έκανε το σύστημα -που δεν μπορεί οποιοσδήποτε ν' αγοράζει ό,τι θέλει χωρίς να εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό- στις 29 Ιουλίου που μας ήρθε το έγγραφο απ' την Περιφέρεια δεν προλαβαίναμε καν να συγκροτήσουμε επιτροπές αξιολόγησης»!
Κοινή ανακοίνωση για την καταστροφή του φοινικοδάσους της Πρέβελης εξέδωσαν οι βουλευτές της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης και Ολγα Κεφαλογιάννη, τομεάρχες Περιβάλλοντος και Τουριστικής Ανάπτυξης αντίστοιχα, που υπογραμμίζουν τις ευθύνες της κυβέρνησης για την καταστροφή του φοινικοδάσους, το οποίο ήταν σπάνιο οικοσύστημα διεθνούς εμβέλειας, και για την έλλειψη αντιπυρικής προετοιμασίας...
Αυτοψία
Κι ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Αθανάσιος Καρούντζος επισκέφθηκε με κλιμάκιο του Δασαρχείου Ρεθύμνου τα καμένα φοινικόδεντρα και ζήτησε από τους υπαλλήλους πακέτο προτάσεων για την αναγέννηση του δάσους. Μπαρουτοκαπνισμένοι, μισοξυρισμένοι από φυλλώματα άψυχοι κορμοί είχαν πάρει χθες τη θέση των άλλοτε εύρωστων φοινικόδεντρων, που κύκλωναν τον ποταμό Κουρταλιώτη με το ομώνυμο φαράγγι κι έφταναν ώς την παραλία, που έμοιαζε με ακτή εξωτικού νησιού. Ο 55χρονος άντρας, ο οποίος βρέθηκε νεκρός σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τα καμένα, τελικά πέθανε από παθολογικά αίτια.
Υπ' αυτές τις συνθήκες αύριο συγκαλείται σύσκεψη στη Νομαρχία Ρεθύμνης υπό την εποπτεία του περιφερειάρχη, ώστε να συζητηθούν τα πρώτα διαχειριστικά, δασοκομικά και οικονομικά μέτρα για την αποκατάσταση των καμένων.
Οπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου, δεδομένης της τεράστιας οικολογικής, αισθητικής και τουριστικής αξίας που έχει το φοινικόδασος για την περιοχή, θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος, εκταμιεύοντας τους αναγκαίους πόρους και από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ). Αγνωστο ωστόσο παραμένει τι θα συμβεί με το σύστημα πυρανίχνευσης... 
ΠΗΓΗ
http://www.enet.gr  annio@enet.gr

Σχόλια