Εκταμίευση πόρων από το ΕΤΕΡΠΣ για την αποκατάσταση της Πρέβελης.


Τους αναγκαίους πόρους για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου από την πρόσφατη φωτιά φοινικοδάσους της Πρέβελης πρόκειται να εκταμιεύσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ).

Την Τετάρτη συγκαλείται, στη Νομαρχία Ρεθύμνης, η πρώτη ευρεία σύσκεψη για το συγκεκριμένο θέμα, υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Κρήτης, όπου θα οριστικοποιηθούν τα πρώτα μέτρα για την αποκατάσταση της καμένης έκτασης, σε πρώτο στάδιο, και για τους περαιτέρω χειρισμούς που απαιτούνται να εφαρμοστούν.
Το φοινικόδασος της Πρέβελης, που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της Κρήτης, καταστράφηκε από τη φωτιά που ξεκίνησε από την περιοχή Γιαννιού του νομού Ρεθύμνου και έφθασε μέχρι την εκβολή του Κουρταλιώτη της Πρέβελης. Το γεγονός ότι ο «Φοίνικας του Θεοφράστου» πολλαπλασιάζεται εύκολα με παραβλαστήματα-παραφυάδες θα βοηθήσει σημαντικά στη γρηγορότερη επαναδημιουργία του φοινικοδάσους.
«Δεδομένης της τεράστιας αξίας -οικολογικής, αισθητικής, τουριστικής- που έχει το φοινικόδασος για την περιοχή, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα που στοχεύουν στην αποκατάσταση του σημαντικού αυτού οικοσυστήματος», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.
ΠΗΓΗ
http://news.pathfinder.gr

Σχόλια