Προς κατεδάφιση 21 παράνομες βίλες σε δάσος της Χαλκιδικής.


Παράνομες έκρινε το Συμβούλιο της Επικράτειας τις οικοδομικές άδειες για πολυτελείς βίλες, που χτίστηκαν από ξενοδοχειακό συγκρότημα, μέσα στο δάσος Σταυρονικήτα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής. Πρόκειται για συγκρότημα πολυτελών κατοικιών που κατασκεύασε η εταιρεία «Σάνη» σε παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 στρεμμάτων στην περιοχή.

«Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι οι πολίτες μπορούν να πράξουν αυτό που δεν κάνει το κράτος και η αυτοδιοίκηση: την προστασία των δασών και των συλλογικών αγαθών», δήλωσε για το θέμα, σε συνέντευξη Τύπου, ο ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Το Συμβούλιο της Επικρατείας επιβεβαιώνει την αρχή ``άπαξ δάσος εσαεί δάσος``, κάτι που έχει τεράστια σημασία, πανελλαδικά», τόνισε.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε διάσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα την κατεδάφιση των παράνομων πολυτελών κατοικιών. Οι συγκεκριμένες βίλες θα πρέπει να κατεδαφιστούν αμέσως μετά τη δημοσίευση της απόφασης της Ολομέλειας, το φθινόπωρο.
Το ΣτΕ απέρριψε τις αιτήσεις τριτανακοπών που είχαν καταθέσει οι ιδιοκτήτες των πολυτελών κατοικιών. Με τις αιτήσεις (τριτανακοπές) αυτές οι ιδιοκτήτες ζητούσαν να ανακοπούν (ανατραπούν) παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που είχαν κρίνει ότι είναι παράνομη η ανέγερση των 21 συγκεκριμένων κατοικιών.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι από την ακύρωση των οικοδομικών αδειών δεν υπήρξε επέμβαση στο συνταγματικά προστατευόμενο δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Και αυτό διότι η ανέγερση των κατοικιών εντός δασικής έκτασης έγινε με παράνομες οικοδομικές άδειες. Ούτε όμως αποδυναμώθηκε και το δικαίωμα των ιδιοκτητών για οικιστική εκμετάλλευση των ακινήτων τους, για τα οποία, επειδή βρίσκονται μέσα σε δάσος, ουδέποτε ήταν επιτρεπτή η οικοδόμησή τους.
«Να σημειωθεί ότι, για αρκετά χρόνια, δικηγόρος των ιδιοκτητών και του συγκροτήματος ``Σάνη Α.Ε.``, που κατασκεύαζε και πουλούσε στο δάσος βίλες και συγκρότημα πολυτελών κατοικιών ήταν το γραφείο του καθηγητή του Διοικητικού Δικαίου και πρώην υπουργού της ΝΔ Προκόπη Παυλόπουλου», δήλωσε ο κ. Τρεμόπουλος. Όσον αφορά για το τι πρόκειται να γίνουν τα παράνομα κτίσματα μετά τη δικαστική απόφαση, ο κ.Τρεμόπουλος υπογράμμισε ότι «η απόφαση για κατεδάφιση είναι πολιτική και βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης». 
ΠΗΓΗ
http://tvxs.gr

Σχόλια