Ομπάμα: Η ΒΡ θα πληρώσει μέχρι δεκάρας για τις ζημιές και τους θανάτους.

Την ώρα που αποκαλυπτόταν ότι η καταστροφή από την έκρηξη στην πετρελαιοπηγή της ΒΡ είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Αμερικής, «σβήνοντας» ακόμη και εκείνη από το ατύχημα του «Εξον Βαλντέζ», ο πρόεδρος Ομπάμα έβγαινε επιθετικά κατά όσων υποστηρίζουν ότι ενήργησε με καθυστέρηση και ότι έχει χάσει τον έλεγχο, δηλώνοντας ότι «η ΒΡ επιχειρεί υπό την καθοδήγησή μας», «οι πολίτες θα προστατευθούν» και «θα αξιώσουμε η εταιρεία να πληρώσει μέχρι δεκάρας για τις ζημιές και τις απώλειες ζωών».

Στην πρώτη εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου του Μπαράκ Ομπάμα ύστερα από 10 μήνες, οι ερωτήσεις έπεφταν βροχή και σε μεγάλο βαθμό αφορούσαν αυτό που ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε «φοβερή καταστροφή». Την ώρα που βρισκόταν στο βήμα, η αβέβαιη επιχείρηση που ονομάστηκε «top kill», ουσιαστικά προσπάθεια σφράγισης του υποθαλάσσιου κοιτάσματος πετρελαίου με μια λεπτή και δύσκολη διαδικασία με βραχίονα-ρομπότ (στη φωτογραφία), συνεχιζόταν και είχε επιβραδυνθεί η διάχυση πετρελαίου. Ο Ομπάμα είπε ότι η τεχνική «δεν εγγυάται επιτυχία», αλλά εξήγησε ότι αποτελεί δείγμα της βούλησης της κυβέρνησής του να εξετάσει «κάθε λογική λύση». «Οι προσπάθειες αντιμετώπισης» του θέματος «είναι υπό την ευθύνη της κυβέρνησης» επανέλαβε πολλές φορές ο Ομπάμα, παραδεχόμενος πάντως ότι βασίζεται στην ΒΡ, διότι δεν διαθέτει την τεχνολογία για να λύσει το θέμα της διαρροής πετρελαίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι παρατείνεται το μορατόριουμ σε νέες εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου σε βαθιά νερά, προκειμένου να ελεγχθούν άδειες και να μελετηθούν εξονυχιστικά οι πιθανές περιβαλλοντικές επιπτώσεις. Θυμωμένος, κατήγγειλε «σκανδαλώδη στενή σχέση» της ομοσπονδιακής εποπτικής αρχής και πετρελαϊκών εταιρειών, θέση που εξήγησε την αποπομπή της επικεφαλής της αρχής, Ελίζαμπεθ Μπέρνμπαουμ, λίγες ώρες νωρίτερα. Δημοσκόπηση του CBS έδειξε ότι τον τρόπο χειρισμού της καταστροφής από την κυβέρνηση Ομπάμα αποδοκιμάζει το 45% των Αμερικανών και τον εγκρίνει το 35% των Αμερικανών. Ενας στους πέντε δεν έχει σχηματίσει γνώμη.
Με 160 χλμ. ακτογραμμής να έχουν μολυνθεί, χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν με κομμένη την ανάσα την έκβαση της επιχείρησης «top kill», φαίνεται όμως ότι ακόμη και αν σταματούσε η εκροή πετρελαίου σήμερα, η καταστροφή θα ήταν η μεγαλύτερη στην Ιστορία. Υπολογίζεται ότι έχουν διαφύγει στη θάλασσα 72 εκατ. λίτρα πετρελαίου (1,9-3,97 εκατ. ημερησίως σύμφωνα με δύο ερευνητικές ομάδες), ενώ όταν το «Εξον Βαλντέζ» χτύπησε σε ύφαλο ανοιχτά της Αλάσκας, το 1989, είχαν μολύνει το νερό 42 εκατ. λίτρα.
Τις σοβαρότατες ζημιές που έχουν υποστεί οι κάτοικοι των ακτών θα επιχειρήσουν να περιορίσουν κατά το δυνατόν, διεκδικώντας αποζημιώσεις από την ΒΡ, η οποία ανακοίνωσε ότι θα τοποθετήσει ανεξάρτητο μεσολαβητή. «Δεσμευόμαστε σε απλή και έντιμη διαδικασία», ανέφερε ανακοίνωση του διευθυντή της ΒΡ Τόνι Χέιγουαρντ. Οι αιτήσεις φθάνουν τις 26.000, με διεκδίκηση αποζημιώσεων συνολικού ύψους 36 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σχόλια