Νέα απειλή από άλλο ηφαίστειο της Ισλανδίας.

«Μια έκρηξη βραχυπρόθεσμα» του ηφαιστείου Κάτλα, πιο επικίνδυνου από το Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ, «είναι πολύ πιθανή», εκτιμούν οι ειδικοί του Ινστιτούτου Περιορισμού των Κινδύνων και του Αριθμού των Καταστροφών, που ανήκει στο University College London.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν σε μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Λονδίνο, ότι και δεύτερο ισλανδικό ηφαίστειο είναι πιθανόν να εκραγεί. Η έκρηξη του Εϊγιαφιατλαγιοκούτλ προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις πτήσεις στην Ευρώπη ξεκινώντας πριν από μερικές εβδομάδες, τα οποία συνεχίστηκαν μέχρι πριν λίγες μέρες.
«Είναι πολύ πιθανόν οι εκρήξεις στην Ισλανδία, λιγότερο ή περισσότερο ισχυρές, σε συνδυασμό με τις κατάλληλες μετεωρολογικές συνθήκες, να προκαλέσουν την επανάληψη των πρόσφατων προβλημάτων στις αερομεταφορές», θεωρούν οι ειδικοί.
Σε δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Φυσικής του Λονδίνου, οι επιστήμονες ανακοινώνουν ότι διαπίστωσαν πως τα ηφαιστειακά νέφη που εντοπίσθηκαν κατά το τελευταίο διάστημα επάνω από τη Σκωτία παρήγαν ηλεκτρικό φορτίο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβες στα αεροπλάνα.
«Μόρια με ηλεκτρικό φορτίο μπορούν να προκαλέσουν παρεμβολές στα συστήματα επικοινωνίας και, εάν διεισδύσουν στο αεροπλάνο, είναι πιθανόν να απειληθούν οι επιβάτες ή τα όργανα πτήσης», προειδοποιούν οι επιστήμονες.
ΠΗΓΗ
http://www.tanea.gr

Σχόλια