Μέλη της επιχείρησης καθαρισμού του Κόλπο του Μεξικού καταγγέλουν προβλήματα υγείας.

Η αμερικανική ακτοφυλακή ανακοίνωσε πως τέσσερα μέλη των πληρωμάτων, των αλιευτικών σκαφών που συμμετείχαν στην επιχείρηση καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας στον Κόλπο του Μεξικό, παρουσίασαν προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να τα ανακαλέσει.
Τα τέσσερα άτομα υπέφεραν από ναυτίες, ιλίγγους, πονοκεφάλους και πόνους στον θώρακα. Αν και κανένα άλλο μέλος των πληρωμάτων των 125 αλιευτικών δεν παρουσίασε παρόμοια συμπτώματα η ακτοφυλακή σύμφωνα με τον επικεφαλής της Ρόμπινσον Κοξ, αποφάσισε να ανακαλέσει τα σκάφη για «προληπτικούς λόγους».
Στο μεταξύ, η εταιρεία BP διέκοψε σήμερα προσωρινά την προσπάθεια να σταματήσει η διαρροή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού προκειμένου να αναλύσει τα αποτελέσματα από την επιχείρηση για τη φραγή της πετρελαιοπηγής, την επονομαζόμενη «top kill». Η επιχείρηση αφορά στην έγχυση σκυροδέματος και άλλων υλικών στο πηγάδι από το οποίο διαφεύγει πετρέλαιο και φυσικό αέριο τον τελευταίο μήνα.
Ο Ντάγκ Σάτλς, επικεφαλής των επιχειρήσεων της εταιρείας, δήλωσε από το Ρόμπερτ της Λουιζιάνα ότι η διοχέτευση της βαριάς πισσολάσπης στο φρέαρ ενδέχεται να ξαναρχίσει αργότερα σήμερα, αφού μελετηθούν τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
Ωστόσο ο εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας, Tony Hayward, τόνισε πως η μετά από 24 ώρες θα μπορέσουν να κρίνουν εάν η προσπάθεια επιτύχει. «Η επιχείρηση εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια της νύκτας και συνεχίζεται. Δεν υπάρχει κάτι σημαντικό για να αναφερθεί. Το μόνο που μπορώ να πω αυτή τη στιγμή είναι πως δεν έχουμε ακόμα καμία ένδειξη για το αν η επιχείρηση είναι επιτυχημένη», πρόσθεσε.
Μάλιστα η ΒΡ έχει και εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που το «top kill» δε φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ένα αδύνατο σημείο στη συσκευή θα μπορούσε να ασκήσει μεγάλη πίεση, προκαλώντας μια ολοκαίνουργια διαρροή. Η λάσπη μπορεί επίσης να δημιουργήσει μια νέα τρύπα διαρροής επάνω στον σωλήνα. Ο Hayward είπε πως αν αποτύχει η επιχείρηση υπάρχει μια άλλη εναλλακτική λύση που ονομάζεται «top hat» και εάν δεν καταφέρουν και πάλι να σταματήσουν τη διαρροή θα εφαρμόσουν το «junk method», όπου θα προσπαθήσουν με σκουπίδια να κλείσουν την τρύπα.
Σύμφωνα με τις πιο επιφυλακτικές εκτιμήσεις, εδώ και έναν μήνα, μετά την καταστροφή της πλατφόρμας άντλησης πετρελαίου «Deep Water», έχουν διαφύγει. 26 εκατομμύριο λίτρα ακατέργαστου πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικό, με την οικολογική καταστροφή να είναι τεράστια. Η χλωρίδα και η πανίδα σε όλον τον κόλπο και τις παράκτιες περιοχές κινδυνεύουν άμεσα και σύμφωνα με ανώτερους υπάλληλους της εταιρίας ο καθαρισμός των «επηρεασμένων» υγροτόπων και των νησιών μπορεί να είναι αδύνατος.
Τελευταίες πληροφορίες λένε πως σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, θα ανακοινώσει τη συνέχιση του μορατόριουμ στην έκδοση αδειών για την άντληση πετρελαίου από νέα υποθαλάσσια κοιτάσματα, για έξι μήνες, καθώς θα συνεχίζονται οι έρευνες για τους τρόπους αποφυγής μιας νέας περιβαλλοντικής καταστροφής από την αρμόδια επιτροπή, όπως αυτή που προκλήθηκε από την πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου του Λευκού Οίκου.
ΠΗΓΗ
http://tvxs.gr

Σχόλια