«Έτοιμοι για το χειρότερο» λέει ο Λευκός Οίκος σχετικά με την πετρελαιοκηλίδα.


Η διαρροή πετρελαίου στη θάλασσα του Κόλπου του Μεξικού αποτελεί τη «μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι ΗΠΑ» δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, τονίζοντας ότι αυτή μπορεί να συνεχιστεί μέχρι και τον Αύγουστο.


«Προετοιμαζόμαστε για το χειρότερο» δήλωσε η σύμβουλος ενέργειας του Λευκού Οίκου, Κάρολ Μπράουνερ, μετά την ανακοίνωση της ΒΡ ότι απέτυχε η προσπάθεια να σταματήσει η ροή πετρελαίου που ρέει ανεξέλεγκτα επί 40 ημέρες.

«Είναι χωρίς αμφιβολία η χειρότερη πετρελαιοκηλίδα» είπε η Κ.Μπράουνερ στην κυριακάτικη εκπομπή Meet the Press του NBC.

«Αυτό σημαίνει ότι στον Κόλπο του Μεξικού έχει χυθεί περισσότερο πετρέλαιο από κάθε άλλη φορά στην ιστορία και ότι η πετρελαιοκηλίδα αυτή ξεπερνά την πετρελαιοκηλίδα από το δεξαμενόπλοιο Exxon Valdez στην Αλάσκα το 1989» υπογράμμισε.

Τα σχόλια της Κ.Μπράουνερ ήρθαν μετά την ανακοίνωση της BP ότι η προσπάθεια που κατέβαλε τις τελευταίες τρεις ημέρες να σταματήσει την διαρροή, με μια μέθοδο που ονόμαζε «top kill» και συνίστατο στην έγχυση μιας ειδικής λάσπης στο «πηγάδι» του κοιτάσματος, απέτυχε.

Η εταιρεία αναπτύσσει τώρα ένα καινούριο σχέδιο για τον περιορισμό της διαρροής, ενώ, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή της εταιρείας Μπομπ Ντάντλεϊ.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των New York Times, ο πετρελαϊκός όμιλος BP είχε προειδοποιηθεί για σοβαρά προβλήματα ασφαλείας όσον αφορά την πλατφόρμα Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού.

Τεχνικοί της εταιρείας θα προσπαθήσουν να καλύψουν το σημείο από όπου ρέει το πετρέλαιο με ένα θόλο και να αντλήσουν το αργό σε ένα δεξαμενόπλοιο στην επιφάνεια. Κατόπιν, τεχνικοί θα χειριστούν υποβρύχια ρομπότ που θα κληθούν να κόψουν τον σωλήνα από τον οποίο βγαίνει το καύσιμο, στο πάνω μέρος του «πηγαδιού».

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι και η επόμενη προσπάθεια είχε κινδύνους.

Με βάση το δημοσίευμα, η ΒΡ είχε προειδοποιηθεί από τον περασμένο Ιούνιο για τα προβλήματα αυτά, που πιστεύεται ότι ευθύνονται για την έκρηξη της πλατφόρμας στις 20 Απριλίου.

Πρόσθεσε ότι δεν πιστεύει πως ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας θα παραιτηθεί εάν και η νέα προσπάθεια αποτύχει.
ΠΗΓΗ
http://news.in.gr

Σχόλια