Ζητούν χώρο ...ζωτικό.

Ανταγωνιστικές είναι εδώ και καιρό οι σχέσεις αλιέων και κητωδών, κυρίως δελφινιών, με κοινό αντικείμενο κυνηγίου τα διαθέσιμα ψάρια τα οποία η ανεξέλεγκτη αλιεία έχει μειώσει δραματικά.

 
Οι αλληλεπιδράσεις κάποιων κητωδών με την αλιεία στην Ελλάδα, όπως παρουσιάζονται και στους πίνακες, καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία θαλασσίων καταφυγίων, ένα ζήτημα που έχουμε θέσει υπ' όψιν των κυβερνήσεων ως περιβαλλοντική οργάνωση, λέει η Αντζελα Λάζου, υπεύθυνη εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο τής Greenpeace «Τα θαλάσσια καταφύγια δίνουν τη δυνατότητα στα οικοσυστήματα και τους ιχθυοπληθυσμούς να αποκατασταθούν εξασφαλίζοντας ψάρια και γι' αυτά τα υπέροχα θαλάσσια πλάσματα αλλά και τους ψαράδες».
Η Ελλάδα υποχρεούται ήδη να προστατεύσει τα κητώδη που καταφεύγουν στα νερά της, στο πλαίσιο της Οδηγίας για τους Οικότοπους. Υποχρεούται επίσης να οριοθετήσει περιοχές Natura 2000 στο θαλάσσιο περιβάλλον. Δυστυχώς όμως έχει καθυστερήσει πολλά χρόνια στη σύνταξη ενός καταλόγου με θαλάσσια καταφύγια. Προκειμένου να προστατευτεί ολόκληρο το φάσμα της θαλάσσιας βιοποικιλότητας στη χώρα μας, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ένα εθνικό δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων στο οποίο θα αντιπροσωπεύονται όλοι οι σημαντικοί οικότοποι.
Από τα θαλάσσια καταφύγια προκύπτουν πρόσθετα οικονομικά οφέλη, καθώς αναπτύσσονται ήπιες μορφές τουρισμού και δημιουργούνται εναλλακτικές πηγές εισοδήματος για τις τοπικές κοινωνίες.
Το Βόρειο Αιγαίο είναι το μοναδικό σημείο που έχει απομείνει σε όλη τη Μεσόγειο όπου έχει καταγραφεί η παρουσία φώκαινας, μας υπενθυμίζει η Αντζελα Λάζου.
«Η συγκεκριμένη περιοχή (στο Βορειοανατολικό Αιγαίο) είναι σημαντική επίσης για το κοινό δελφίνι και αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης περιοχής που προτείνεται για την προστασία του από το Accobams.
Η φώκαινα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Πέλαγος», θεωρείτο κητώδες εξαφανισμένο ήδη από τον προηγούμενο αιώνα από ολόκληρη τη Μεσόγειο. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν μόνο πέντε παρατηρήσεις φωκαίνων στη Μεσόγειο, εκ των οποίων οι τέσσερις στο βόρειο Αιγαίο.
Η ευρύτερη περιοχή που περιλαμβάνει και διεθνή ύδατα, έχει προταθεί από την Greenpeace ως θαλάσσιο καταφύγιο».
Σε όλα αυτά σημασία έχει το μέτρο ώστε να μην παραβλέπονται άλλες δραστηριότητες στρατηγικής ή εθνικής σημασίας. 
ΠΗΓΗ
http://www.enet.gr

Σχόλια