Τα φρένα των αυτοκινήτων εκπέμπουν τοξικά σωματίδια.

 
Όπως μας ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα (European Lung Foundation), μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας της ίδιας χώρας, έδειξε ότι τα αυτοκίνητα, όταν φρενάρουν, απελευθερώνουν σωματίδια τα οποία μπορούν να βλάψουν τα πνευμονικά κύτταρα και συγκεκριμένα το σημείο συνένωσης αυτών των κυττάρων.
Τα φρένα πράγματι ευθύνονται για το 20% όλων των εκπομπών που προκαλούνται από την κίνηση των αυτοκινήτων, αλλά οι επιπτώσεις τους στην υγεία δεν μελετήθηκαν ποτέ. Η μελέτη, όπως μας ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Particle and Fibre Toxicology και έδειξε ότι με τα φρένα απελευθερώνονται σωματίδια που περιέχουν μεγάλες ποσότητες σιδήρου, χαλκού και οργανικού άνθρακα.

Η έκθεση σε αυτούς τους ρύπους είναι που προκαλεί τις βλάβες και την φλεγμονή των κυττάρων.

Οι ερευνητές βρήκαν μάλιστα ότι, αυτά τα σωματίδια απελευθερώνονταν ακόμα και όταν τα αυτοκίνητα δεν φρέναραν, δείχνοντας έτσι ότι τα σωματίδια απελευθερώνονταν από τον περιστρεφόμενο άξονα της ρόδας και το σύστημα των φρένων. Σύμφωνα με τους ερευνητές τα ευρήματα αυτά δείχνουν ότι, πρέπει να δώσουμε τόσο σημασία στην εκπομπή των σωματιδίων αυτών από τα φρένα, όση δίνουμε και τις εκπομπές των ρύπων των καυσαερίων.

ΠΗΓΗ
http://www.medinfo.gr

Σχόλια