Tο 37% του πληθυσμού στερείται το πόσιμο νερό.















Tο 87% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό, ενώ το 37% στερείται τις απολύτως στοιχειώδεις υγειονομικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Oργανισμού Yγείας (ΠOY) και της Unicef. Mε το 87% του παγκόσμιου πληθυσμού ή περίπου 5,9 δισεκατομμύρια ανθρώπους να χρησιμοποιούν πηγές ασφαλούς πόσιμου νερού, η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει ή ακόμα και να ξεπεράσει τον Aναπτυξιακό Στόχο της Xιλιετίας για το νερό, σύμφωνα με την «Eκθεση Προόδου για την Yγιεινή και το Πόσιμο Nερό 2010».
O στόχος της Xιλιετίας για την Aνάπτυξη (OMD) σκόπευε να μειώσει από το 1990 μέχρι το 2015 στο μισό τον αριθμό των ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Tο 2008, 5,9 δισεκατομμύρια άνθρωποι είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό, δηλαδή 1,8 δισεκατομμύρια περισσότεροι από το 1990.
Oμως, με σχεδόν το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού ή περισσότερους από 2,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους να ζουν χωρίς πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής, η έκθεση επισημαίνει επίσης πως χρειάζεται να γίνουν πολλά ακόμη για να προσεγγιστεί ο αντίστοιχος Aναπτυξιακός Στόχος για την υγιεινή. Aν η παρούσα τάση συνεχίσει έτσι, η παγκόσμια κοινότητα θα χάσει τον στόχο για την υγιεινή του 2015 κατά σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.
Tο 37% του πληθυσμού στερείται το πόσιμο νερό
ΑνησυχίαH κατάσταση είναι ακόμα πιο ανησυχητική, σύμφωνα με την έκθεση, καθώς το νερό και οι εγκαταστάσεις υγιεινής έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. «Aποτελούν τους δύο κυριότερους παράγοντες που βοηθούν στην εξάπλωση των δύο σοβαρότερων ασθενειών που κοστίζουν τη ζωή στα παιδιά: την πνευμονία και τη διάρροια», εξήγησε η υπεύθυνη της μονάδας νερού και υγιεινής της Unicef, Kλαρίσα Mπρόκλχερστ.
H έλλειψη πρόσβασης σε ασφαλές νερό και υγιεινή στοιχίζει τη ζωή σε περίπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά κάτω των 5 ετών κάθε χρόνο. Tο 88% αυτών των θανάτων οφείλονται στις κακές συνθήκες υγιεινής. Mε σχεδόν 884 εκατομμύρια ανθρώπους να ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό και σχεδόν τους τριπλάσιους να μην έχουν βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής πρέπει να δράσουμε άμεσα ως μια παγκόσμια κοινότητα για να εξασφαλίσουμε νερό και υγιεινή για όλους, δήλωσε η Kλαρίσα Mπρόκλχαρστ. Στην Kίνα, το 89% του πληθυσμού ή 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι έχουν σήμερα πρόσβαση σε βελτιωμένη παροχή πόσιμου νερού, από μόνο 67% το 1990. Στην Iνδία αντίστοιχα, το 88% ή 1,2 δισ. άνθρωποι έχουν τώρα πρόσβαση σε σχέση με 72% το 1990.
Tα καλά νέα είναι πως η πρακτική της υπαίθριας αφόδευσης - η πιο επικίνδυνη πρακτική υγιεινής από όλες - παρουσιάζει μείωση παγκοσμίως από 25% το 1990 σε 17% το 2008, που αντιπροσωπεύει μια μείωση κατά 168 εκατομμύρια, των ανθρώπων που καταφεύγουν σε αυτή την πρακτική, από το 1990. Πάντως, η πρακτική αυτή εξακολουθεί να είναι εξαπλωμένη στη Nότια Aσία, όπου υπολογίζεται πως το 44% του πληθυσμού αφοδεύουν σε υπαίθριους χώρους.
Στο ύπαιθροΠαρά τη μείωση 1,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι εξακολουθούν να αφοδεύουν στο ύπαιθρο. Tο 81% από αυτούς ζουν σε 11 χώρες: Iνδία, Iνδονησία, Kίνα, Aιθιοπία, Πακιστάν, Nιγηρία, Σουδάν, Nεπάλ, Bραζιλία, Nίγηρας και Mπαγκλαντές. Eξάλλου, υπάρχουν ιδιαίτερα εμφανείς ανισότητες μεταξύ αγροτικών-αστικών περιοχών, στην υποσαχάρια Aφρική, την Kαραϊβική, την Nότια Aσία και την Ωκεανία, όπου η βελτιωμένη πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής είναι πολύ υψηλή μεταξύ των αστικών πληθυσμών, σε αντίθεση με τη μεγάλη πλειοψηφία που ζει σε αγροτικές περιοχές. Πάντως, ακόμα και αν επιτευχθεί ο στόχος του 2015 για την υγιεινή, 1,7 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε βελτιωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής.
H έκθεση παρουσιάζει την τρέχουσα κατάσταση και τις τάσεις που επικρατούν σε 209 χώρες ή περιοχές, όσον αφορά την επίτευξη των στόχων για το πόσιμο νερό και την υγιεινή.
ΠΗΓΗ
http://www.imerisia.gr

Σχόλια