Με εξαφάνιση απειλούνται οι αργυροπελεκάνοι του Αμβρακικού.



















Oι αργυροπελεκάνοι, που είναι το «σήμα-κατατεθέν» του Αμβρακικού, απειλούνται με εξαφάνιση. Αιτία τα καλώδια και οι πυλώνες της ΔΕΗ, που βρίσκονται μέσα στο Εθνικό Πάρκο του Αμβρακικού.Όπως δήλωσε στη «Realnews» η υπεύθυνη Θεμάτων Πολιτικής Περιβάλλοντος της Ορνιθολογικής Εταιρείας Μαλαμώ Κορμπέτη «η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή στο Εθνικό Πάρκο του Αμβρακικού, καθώς οι λιγοστοί αργυροπελεκάνοι που έχουν απομείνει, οφείλουμε να τους προστατέψουμε».


 Οι πυλώνες της ΔΕΗ τοποθετήθηκαν στη δεκαετία του 90, μετά από αίτημα των ψαράδων της περιοχής, προκειμένου να εξυπηρετηθούν στην αλιεία. Ωστόσο καταγγέλλεται ότι, αν και η Ορνιθολογική Εταιρεία διαπίστωσε το 2008 εγκατάσταση και νέων πυλώνων, παρέμβαση των αρμοδίων δεν εκδηλώθηκε.Σύμφωνα με τον συντονιστή του Φορέα Διαχείρισης υγροτόπων Αμβρακικού Δημήτρη Μπαρέλου, «για τους πυλώνες δεν υπάρχει σχετική περιβαλλοντική αδειοδότηση, καθώς η ΔΕΗ κατατάσσει αυτά τα έργα στα χαμηλής όχλησης».

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι η περιοχή προστατεύεται από το Ευρωπαϊκό και Εθνικό δίκαιο, το οποίο θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή τέτοιων έργων την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έγκριση σχετικών περιβαλλοντικών όρων.Τα ηλεκτροφόρα καλώδια και οι πυλώνες θανατώνουν τα πουλιά, τα οποία πέφτουν πάνω τους και παθαίνουν ηλεκτροπληξία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, εύκολα θύματα είναι οι αργυροπελεκάνοι. 

Πετούν χαμηλά και λόγω του μεγέθους τους, αλλάζουν δύσκολα πορεία, με αποτέλεσμα να προσκρούουν στους πυλώνες.Σε υπόμνημα που έστειλε στη ΔΕΗ η Ορνιθολογική Εταιρεία, επισημαίνει πως «οι νέες εγκαταστάσεις θα πρέπει να γίνονται με γνώμονα την ασφάλεια των πουλιών, ενώ η λήψη άμεσων μέτρων από τη ΔΕΗ για την χωροθέτηση των πυλώνων είναι απαραίτητη». 
ΠΗΓΗ
http://epirusgate.blogspot.com

Σχόλια