Κάθε δάσος έχει τις δικές του "περιβαλλοντικές επιδόσεις".













To 2007 στη μεγάλη σύνοδο για το κλίμα στο Μπαλί αναγνωρίστηκε διεθνώς η μεγάλη συμβολή των δασών στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αφού τεκμηριώθηκε επιστημονικά ότι μπορούν να απορροφήσουν έως 20% από τις συνολικές εκπομπές αέριων από την καύση ορυκτών καυσίμων.


Από τότε, τα δάση μπήκαν σε παγκόσμιο καθεστώς προστασίας, και μάλιστα κατά προτεραιότητα. Και μπορεί τα ελληνικά δάση να μην συναγωνίζονται σε απορροφητικότητα τα τροπικά δάση ή ακόμη και τα υγρά δάση της κεντρικής Ευρώπης, όμως συμβάλλουν καθοριστικά.

Σύμφωνα με το δασολόγο Ηλία Αποστολίδη, ο οποίος μίλησε στο ECO NEWS της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, «τα δάση μαζί με τους ωκεανούς είναι οι μόνοι φυσικοί πόροι που μπορούν να δεσμεύσουν άνθρακα και επομένως να μειώσουν τις ποσότητες άνθρακα που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα».

Σύμφωνα με μελέτες, τα δασικά εδάφη στην Ελλάδα κατά μέσο όρο δεσμεύουν 87,5 τόνους άνθρακα ανά εκτάριο, ενώ συνολικά η δέσμευση άνθρακα προσεγγίζει τα 450 εκατ. τόνους. Ωστόσο, το ποσοστό αυτό είναι μικρό με σχέση με το μέσο όρο απορρόφησης των ευρωπαϊκών δασών, κυρίως εξαιτίας της κακοδιαχείρισης, σύμφωνα με τον δασοπόνο Χαράλαμπο Πέτσικο.

Τη μεγαλύτερη δυνατότητα απορρόφησης Co2 την έχει η ερυθρελάτη με 400 τόνους Co2 ανά εκτάριο. Ακολουθούν η λευκόδερμη πεύκη με 400 τόνους, η οξιά με 150 και έπονται η δασική πεύκη και η ελάτη.
ΠΗΓΗ
http://www.skai.gr

Σχόλια