Προ των πυλών το πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες.



Παρουσιάστηκε χθες από το Υπουργείο Περιβάλλοντος το πρώτο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας στις κατοικίες. Σύμφωνα με την υπουργό ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη, τα προγράμματα  «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον» και το «Εξοικονομώ στους Δήμους» «δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας, κάνουν σημαντική μόχλευση χρημάτων, ενισχύουν τον κατασκευαστικό κλάδο, προκαλούν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας και, βέβαια, μειώνουν πολύ το κόστος που πληρώνει ο καθένας από εμάς, κυρίως για τη θέρμανση».


Υπολογίζεται ότι χάρη στο πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, που στοχεύει σε 100 χιλιάδες κατοικίες σε όλη την Ελλάδα, θα  προκύψει εξοικονόμηση ως και 60% για πλήρη μόνωση μίας μονοκατοικίας, ενώ η συνολική εξοικονόμηση ενέργειας εκτιμάται σε 1 δις κιλοβατώρες.

Αφορά, δε, σε επιδοτήσεις για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, μετά από διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης, και περιλαμβάνει δάνεια με επιδότηση επιτοκίου, απευθείας επιχορήγηση 30% επί του επιλέξιμου προϋπολογισμού και 100% επιχορήγηση του κόστους της ενεργειακής επιθεώρησης.
 
Επιλέξιμες κατοικίες είναι οι μονοκατοικίες, οι πολυκατοικίες ως σύνολο κτιρίου, αλλά και τα μεμονωμένα διαμερίσματα, όταν όμως οι παρεμβάσεις αφορούν και στο σύστημα θέρμανσης του διαμερίσματος. Οι κατοικίες αυτές πρέπει να φέρουν οικοδομική άδεια πριν από την 1/1/1980, να βρίσκονται σε περιοχή με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση των 1.500 ευρώ το τ.μ., και να χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία.

Οι επιλέξιμες παρεμβάσεις θα προκύπτουν βάσει των συστάσεων του ενεργειακού επιθεωρητή και μπορούν να είναι:

- Η τοποθέτηση θερμομόνωσης, δώματος, στέγης ή κελύφους, δηλαδή, η τοποθέτηση διπλών θερμομονωτικών υαλοπινάκων και κουφωμάτων, καθώς και εξωτερικά καλύμματα, όπως παντζούρια και ρολά,
- η εγκατάσταση νέου συστήματος καυστήρα ή λέβητα πετρελαίου είτε φυσικού αερίου,
- καθώς και άλλες προτεινόμενες παρεμβάσεις που αφορούν σε σύστημα αντιστάθμισης στον καυστήρα και στον λέβητα, σε συνδυασμό με την αυτονομία της θέρμανσης, τη μόνωση σωληνώσεων, τα σκίαστρα, τους ηλιακούς συλλέκτες, κ.λπ.

«Το Πρόγραμμα Εξοικονόμησης Ενέργειας εντάσσεται σε μία γενικότερη φιλοσοφία που έχουμε, ότι δεν μπορούμε συνεχώς να χτίζουμε νέα κτίρια, ότι δεν μπορεί η οικοδομική δραστηριότητα συνεχώς να προέρχεται από την ανέγερση νέων κτισμάτων, αλλά μπορούμε να αναθερμάνουμε την οικονομική δραστηριότητα με παρεμβάσεις που θα κάνουμε στο υφιστάμενο κτιριακό απόθεμα που έχει η χώρα μας», κατέληξε στην παρουσίασή της η υπουργός ΠΕΚΑ, Τίνα Μπιρμπίλη.
ΠΗΓΗ
http://www.zougla.gr

Σχόλια