ΑΕΒΑΛ – Φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για ηλεκτρικό αυτοκίνητο.















 Περισσότερες από 4.000-5.000 νέες θέσεις εργασίας αναμένεται να «ανοίξουν» μέσα στα επόμενα χρόνια στη μαστιζόμενη από την ανεργία περιοχή της Πτολεμαΐδας, αν ευοδωθεί ο συνολικός σχεδιασμός του δήμου για φιλόδοξο πακέτο επενδύσεων ου περιλαμβάνει ακόμη και τη συναρμολόγηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου, στις εγκαταστάσεις της πρώην βιομηχανίας ΑΕΒΑΛ!

Εκτός από το αυτοκίνητο, με προβλεπόμενη τιμή 5.000 ευρώ, για το οποίο θα ανακοινωθούν περισσότερα το Σάββατο, το «πακέτο» περιλαμβάνει επίσης -μεταξύ άλλων- τη δημιουργία ΒΙΟ.ΠΑ, φωτοβολταϊκού πάρκου και εμπορευματικού διαμετακομιστικού κέντρου, την ίδρυση νέου πόλου καινοτομίας και τη δημιουργία ζώνης εγκατάστασης θερμοκηπίων με τηλεθέρμανση.

Τον σχεδιασμό του δήμου, που προβλέπει ακόμη την αξιοποίηση του Φράγματος Περδίκκα και την ίδρυση Εθνικού Μουσείου Λιγνίτη, αλλά “σκοντάφτει” σε πολλές περιπτώσεις σε καθυστερήσεις από πλευράς Πολιτείας, παρουσίασε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο δήμαρχος, Γρηγόρης Τσιούμαρης. Η παρουσίαση έγινε ενόψει διημερίδας για την ε/επιχειρηματικότητα, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Πτολεμαΐδα στις 20-21 Μαρτίου.

Εντός θέρους οι προσκλήσεις για εγκατάσταση επιχειρήσεων στο ΒΙΟ.ΠΑ. Σύμφωνα με τον κ.Τσιούμαρη, μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο-Ιούλιο αναμένεται να δημοσιευτούν οι προσκλήσεις για την εγκατάσταση επιχειρήσεων στο υπό δημιουργία Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟ.ΠΑ), έκτασης 560 στρεμμάτων, δίπλα στην Εγνατία Οδό, στις εγκαταστάσεις της ΑΕΒΑΛ.
Το πάρκο -για το οποίο έχει κατατεθεί αίτηση χρηματοδότησης με 3,2 εκατ. ευρώ μέσω ΕΠΑΝ- υπολογίζεται ότι μπορεί να προσφέρει στέγη σε 141 επιχειρήσεις, δημιουργώντας έτσι περίπου 700 θέσεις εργασίας. Ενδιαφέρον για εγκατάσταση εκδήλωσαν πολλές επιχειρήσεις της Δ.Μακεδονίας, αλλά και γερμανικές εταιρίες.
Συνολικά, αιτήσεις για εγκατάσταση στον χώρο της ΑΕΒΑΛ (σε όλες τις δραστηριότητες) έχουν υποβάλει, σύμφωνα με τον κ.Τσιούμαρη, 194 επιχειρήσεις.
Σε ό,τι αφορά το φωτοβολταϊκό πάρκο, ο κ.Τσιούμαρης γνωστοποίησε ότι μπήκε “στα σκαριά” επένδυση ύψους 460.000 ευρώ, για τη δημιουργία σε πρώτη φάση, χώρου 6 στρεμμάτων εντός του ΒΙΟ.ΠΑ, με προβλεπόμενη παραγωγή 160.000 Kwh (κιλοβατώρων) ετησίως και έσοδα 72.000 ευρώ. “Πήραμε ήδη αδειοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και προχωρούμε στην κατασκευή”, σημείωσε.

Πρόσθεσε πως, σε ό,τι αφορά το εμπορευματικό-διαμετακομιστικό κέντρο και Βαλκανικό Κέντρο Βαρέων Οχημάτων, που προβλέπεται να υλοποιηθεί μέσω Συμπράξεων
Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), σε έκταση 150 στρεμμάτων, έχει ήδη κατατεθεί σχετική μελέτη στο υπουργείο Οικονομίας. Εφόσον υπάρξει ιδιωτικό επενδυτικό ενδιαφέρον, η όλη διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει περισσότερο εντός του επόμενου διμήνου.

Σχετικά με τη Ζώνη Εγκατάστασης Θερμοκηπίων (ΖΕΘ), ο κ.Τσιούμαρης σημείωσε ότι ήδη προκηρύχθηκε η εκδήλωση ενδιαφέροντος για την εγκατάσταση επενδυτών, σε πρώτη φάση σε έκταση 158 στρεμμάτων, επί συνόλου 400. Το κόστος εγκατάστασης στη ΖΕΘ υπολογίζεται σε 150.000 ευρώ/επιχείρηση, με επιδότηση κατά 40%, ενώ ο δήμος θα εγγυηθεί για την προώθηση των προϊόντων θερμοκηπίου στις ξένες αγορές.
Εξάλλου, μέσω της μεγαλύτερης -σύμφωνα με τον κ.Τσιούμαρη- εργολαβίας, που “τρέχει” αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, ύψους 25 εκατ. ευρώ, ο δήμος υλοποιεί έργο για τη σύνδεση του δικτύου τηλεθέρμανσης με τον ΑΗΣ Καρδιάς, μέσω αγωγού μεταφοράς νερού. Με την ολοκλήρωση του έργου, δημιουργείται άξονας 14 χλμ., γύρω από τον οποίο μπορούν να δημιουργηθούν πολλές νέες επιχειρήσεις, από θερμοκήπια μέχρι spa.
Πάντως, προβλήματα λόγω …κυριότητας εξακολουθούν -σύμφωνα με τον δήμαρχο- να
“φρενάρουν” την εκμετάλλευση του αναξιοποίητου σήμερα Φράγματος Περδίκκα για τουριστικούς, ενεργειακούς, αγροτικούς και περβαλλοντικούς σκοπούς. Το φράγμα, αξίας 70 εκατ. ευρώ και χωρητικότητας 10 εκατ. κυβικών, ανήκει σήμερα στο υπουργείο Οικονομίας. Ο δήμος έχει ζητήσει από πέρυσι να περιέλθει στην κυριότητά του, αλλά έκτοτε …ουδέν νεώτερον. Ο κ.Τσιούμαρης, ωστόσο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.

Εκτός από το εμπορευματικό-διαμετακομιστικό κέντρο, ο δήμος προωθεί για υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ και τα εξής: ανέγερση εμπορικού/ψυχαγωγικού πολυκέντρου 15.000 τ.μ και προϋπολογισμού 11 εκατ. ευρώ, σε οικόπεδο του δήμου, κατασκευή νέου δημαρχείου Πτολεμαΐδας και υπόγειου πάρκινγκ και δημιουργία αυτοκινητοδρομίου στον χώρο αποθέσεων στα παλιά ορυχεία της ΔΕΗ.

Οι πόροι για όλες τις παραπάνω επενδύσεις αναζητούνται μέσω των πενταετών προγραμμάτων του τοπικού πόρου ανάπτυξης, του ΕΣΠΑ και των αναπτυξιακών νόμων, ενώ μελλοντικά δεν αποκλείεται να υπάρξει ροή κονδυλίων και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σύμφωνα με τον κ.Τσιούμαρη, ο οποίος τόνισε επίσης ότι επείγει ” η πολιτεί α να οριστικοποιήσει τις προθέσεις της για μια σειρά από παρεμβάσεις”.
ΠΗΓΗ
http://news.greenmarkets.gr

Σχόλια