Συναγερμός για «το σύνδρομο του άδειου δάσους».



Με εξαφάνιση απειλούνται πολλά είδη στη Νοτιοανατολική Ασία καθώς η ζήτηση για εξωτικά ζώα σε Ευρώπη και Ιαπωνία αυξάνεται ολοένα και περισσότερο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, τουλάχιστον 35 εκατομμύρια ζώα εξήχθησαν νόμιμα από την περιοχή την περασμένη δεκαετία, ενώ υπολογίζεται ότι εκατοντάδες εκατομμύρια εξήχθησαν παράνομα.
Πιο συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα στοιχεία τα τελευταία δέκα χρόνια εξήχθησαν για εμπορικούς σκοπούς πάρα πολλοί θαλάσσιοι ιππόκαμποι, 17 εκατομμύρια ερπετά, ένα εκατομμύριο πουλιά, 400.000 θηλαστικά και 18 εκατομμύρια κομμάτια από κοραλλιογενείς υφάλους.

Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που οι επιστήμονες επινόησαν μια νέα ορολογία, «το σύνδρομο του άδειου δάσους», για να περιγράψουν τη ζημιά στη βιοποικιλότητα.
«Υπάρχουν πολλά δάση, όπου δεν έχουν απομείνει μεγάλα ζώα. Υπάρχουν κάποια δάση όπου δεν ακούγονται καν πουλιά» δήλωσε ο κ. Κρις Σέπερντ από το Traffic, το Δίκτυο Παρακολούθησης Εμπορίου Άγριων Ζώων.
Οι θαλάσσιοι ιππόκαμποι, οι πεταλούδες, οι χελώνες, τα ερπετά, τα φίδια, οι μαϊμούδες, τα πουλιά και τα κοράλλια συγκαταλέγονται στα είδη που εξάγονται κατά κύριο λόγο από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως η Μαλαισία, η Ινδονησία και το Βιετνάμ.
Το εμπόριο ελέγχεται κυρίως από εγκληματικές συμμορίες και πολλά από τα ζώα καταλήγουν στην Ευρώπη ως κατοικίδια.
Όσο πιο σπάνια είναι τα είδη τόσο μεγαλύτερη είναι η ζήτηση και τόσο υψηλότερο το κέρδος. Οι συλλέκτες θα πλήρωναν ευχαρίστως πάρα πολλά χρήματα για μια σπάνια χελώνα.
Όπως δήλωσε ο Βίνσεντ Νίτζμαν, ο οποίος είναι ερευνητής στο Oxford Brookes University και μελετά τις επιπτώσεις του εμπορίου σπάνιων ειδών, «βλέπουμε ότι τα ζώα που είναι στη μόδα πωλούνται μαζικά μέχρι να εξαφανιστούν και οι άνθρωποι δεν μπορούν να τα αγοράσουν πια. Η ιστορία συνεχίζεται και άλλο ένα είδος πωλείται μαζικά μέχρι να εξαφανιστεί και αυτό».

ΠΗΓΗ
http://www.econews.gr

Σχόλια