«Εμπόλεμη ζώνη» γύρω από τα Γιάννενα .















Δεν είναι πλέον δύσκολο να βρεθείς σε εμπόλεμη ζώνη, να δεις αποβάσεις, μάχες, εκτελεστικά αποσπάσματα και εν ψυχρώ εκτελέσεις. Μια βόλτα το απόγευμα στα όρια των χωριών Δροσοχώρι, Ηλιόκαλη, Γούλα και Πλατανιά, στα Γιάννενα, αρκεί.

Κάθε απόγευμα κυνηγοί καταφθάνουν από τα γύρω χωριά του Δήμου Παμβώτιδος και από τα Γιάννενα φορτωμένοι με καραμπίνες και κούτες φυσίγγια έτοιμοι για μάχη ενάντια στον κότσυφα, την τσίχλα και σε ό,τι πετά. Η μάχη είναι άνιση για τους εξής λόγους. Τα πουλιά δεν κρατούν όπλο, έχουν λιγότερη νοημοσύνη (αν και όχι πάντα)…

Ας περάσουμε όμως στα περί κυνηγιού. Οι κυνηγοί (εκτελεστικό απόσπασμα) με άδεια ή και χωρίς, παράνομοι και μη, ανήλικοι δε πολλές φορές, στήνονται κατά μήκος του πολύχρωμου από εκατοντάδες κάλυκες δρόμου και ρίχνουν όσες σφαίρες έχουν κι αντέχει η τσέπη τους, για όσες ώρες βλέπουν, μέχρι να νυχτώσει.

Τα θηράματα είναι πολλά, άλλοι τα μαζεύουν, γιατί πέφτουν κοντά τους, άλλοι βαριούνται το καθάρισμά τους, καθώς και το ψυγείο τους είναι «τίγκα», ενώ κάποιοι σκέφτονται να τα αφήσουν για τα νυχτόβια ζώα της περιοχής.

Αφού κι αύριο μέρα είναι, πείνα και κατοχή δεν έχουμε, κι ας σκεφτεί και κάποιος τις αλεπούδες. Μην τα περιμένουμε κι όλα από τους οικολόγους, έχουν σημαντικότερες δουλειές κι αυτοί.

Ας δούμε, όμως, και τα θετικά του κυνηγιού. Βοηθούν την οικονομία του κράτους και του συλλόγου τους. Φροντίζουν για τη διακόσμηση του χώρου δράσης τους με πεταμένους κάλυκες, τάπες, κούτες, ποτήρια καφέ, κουτάκια μπύρας και πτώματα πτηνών!

Ελέγχουν τον αριθμό των απειλητικών – για τη ζωή μας – πουλιών, μειώνουν την ηχορύπανση από το κελάηδισμα, φροντίζουν ώστε τα εδάφη να γίνουν γόνιμα και τα νερά, μεταλλικά εμπλουτίζοντάς τα τον μόλυβδο που έχουν τα σκάγια, προσφέροντας κοινωνικό έργο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Ποια η αρμοδιότητα και η θέση του Κυνηγετικού Συλλόγου; Να απαγορεύει και να ελέγχει το κυνήγι μετά το μεσημέρι και κοντά σε κατοικημένες περιοχές, να μην αφανίζει κάθε κυνηγός δεκάδες θηράματα σε κάθε εξόρμηση, να επιβληθεί μικρός αριθμός θήρας, αν κι αυτό δεν πρόκειται να ελεγχθεί, αφού δεν μαζεύουν καν τα σκοτωμένα πουλιά, και να βάλει πινακίδες σήμανσης για το πού δεν επιτρέπεται το κυνήγι;

Το προηγούμενο Σάββατο, τα σκάγια έπεφταν βροχή στα κεραμίδια, στα αυτοκίνητα και στα κεφάλια των κατοίκων πέριξ των Ιωαννίνων. Την Κυριακή έγιναν και πάλι τα ίδια αλλά με λιγότερους πυροβολισμούς.
Ο κάτοικος που πήγε στον τόπο του εγκλήματος και έκανε την καταγγελία στην ιστοσελίδα epirusgate.blogspot.com μάζεψε από τον δρόμο δύο μεγάλες τσάντες με φυσίγγια, σε μια απόσταση 300 μέτρων. Μετρώντας τα, είδε ότι ήταν 1300 τεμάχια! Άραγε, πόσα σκοτωμένα πουλιά αντιστοιχούν σε αυτά τα φυσίγγια;

«Αν υπολογίσουμε ότι ο δρόμος που γίνεται είναι σχεδόν δύο χιλιόμετρα, θα πρέπει να υπάρχουν άλλοι 5.000 κάλυκες. Δεν άντεξα να μαζέψω άλλους, μια κι η βροχή είχε αρχίσει και δεν είχα άλλες σακούλες για τη συλλογή. Στο υπόλοιπο της διαδρομής υπάρχουν διάσπαρτα πολύχρωμα πλαστικά στοιχεία της ενοχής τους διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο. Ευτυχώς, το κυνήγι τελειώνει σε λίγο...

Έχει σουρουπώσει κι αυτοί ακόμη εκεί να πυροβολούν. Πάω μήπως και τους διώξω αλλά έχουν έτοιμες τις απαντήσεις:
-Δεν είμαστε παράνομοι εμείς
-Έχουμε άδεια
-Επιτρέπεται το κυνήγι
-Πρώτη φορά ερχόμαστε
-Έχουμε γνωστούς, δεν μας κάνουν τίποτα
-Γιατί δεν τα λες στον πρόεδρό μας, εδώ ήταν πριν από λίγο!

Έχω κι εγώ φίλους κυνηγούς, αλλά ξεκινάνε χαράματα κι αφού οργώσουν απόκρημνα βουνά, γυρνάνε συχνά με άδεια χέρια αλλά χαρούμενοι κι ευχαριστημένοι από τη βόλτα».
ΠΗΓΗ
http://www.zougla.gr

Σχόλια