Φουντώνει ο πόλεμος των επιστημόνων σχετικά με την αλλαγή του κλίματος .

 



















 Το τέλος της Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για την Κλιματική Αλλαγή σήμανε την αρχή ενός πολέμου ανάμεσα στους επιστήμονες: οι ειδικοί του ΟΗΕ που έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο του θερμοκηπίου βρίσκονται στο στόχαστρο συναδέλφων τους οι οποίοι έχουν εξαπολύσει εκστρατεία εναντίον τους στον διεθνή Τύπο.

Ανάμεσα στις κατηγορίες που πέφτουν βροχή, το αληθινό μπλέκεται με το κατασκευασμένο και η επιστήμη με την ιδεολογία. «Αυτό το “κοκτέιλ” αμαυρώνει την εικόνα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (ΙΡCC)» του ΟΗΕ, έγραψε η γαλλική εφημερίδα «Le Μonde».

Στο στόχαστρο βρίσκεται και ο πρόεδρος της ΙΡCC. Ο Ινδός Ρατζέντρα Πατσάουρι κατηγορείται ότι είναι «πολυθεσίτης» και ότι διάγει σπάταλο βίο, ότι μένει σε πλούσια συνοικία του Δελχί, φοράει πανάκριβα κοστούμια και οδηγεί ένα Τoyota Corolla 1.800

κυβικών (αντί λ.χ. για υβριδικό αυτοκίνητο).

Χειρότερο είναι το γεγονός ότι η μπάλα παίρνει και την επιστήμη, διότι δίπλα στις αιτιάσεις εναντίον μεμονωμένων μελών της ΙΡCC δημιουργούνται αμφιβολίες για την επιστημονική ακρίβεια όσων υποστηρίζουν.

Καλλιεργείται έτσι το κλίμα ότι η ΙΡCC έχει την τάση να προωθεί τις απαισιόδοξες μελέτες που εμφανίζουν ζοφερό το μέλλον του πλανήτη και να «θάβει» τις μελέτες που εμφανίζουν πιο ήπιους τους κινδύνους που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Ολα άρχισαν πρόσφατα, όταν εντοπίστηκε ένα λάθος σε μια έκθεση της ΙΡCC του 2007, μία από αυτές που συντάσσει κάθε πέντε ή έξι χρόνια. Στην 493η από τις 976 σελίδες του τόμου, στο κεφάλαιο που είναι αφιερωμένο στις επιπτώσεις από την αλλαγή του κλίματος, αναφέρεται ότι σχεδόν όλοι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων θα έχουν εξαφανιστεί ως το 2035 αν η υπερθέρμανση του πλανήτη συνεχιστεί με τον παρόντα ρυθμό. Η εκτίμηση αυτή- την οποία η ίδια η ΙΡCC έχει ομολογήσει ότι ήταν λανθασμένη- είχε προκαλέσει σάλο παγκοσμίως και πανικό στην Ασία, όπου αρκετά μεγάλα ποτάμια πηγάζουν από τους συγκεκριμένους παγετώνες. Σ ύμφωνα με τον «Μonde», υπάρχουν δύο τρόποι για να εκτιμηθεί το λάθος αυτό. Μπορεί να εκληφθεί σαν σφάλμα που διαπράχθηκε με καλή πίστη, χωρίς την πρόθεση να εξαπατηθεί κανείς- άλλωστε δεν αναφέρεται στην επίσημη περίληψη του συγγράμματος. Στα τρία χρόνια που μεσολάβησαν όμως η δυσοίωνη εκτίμηση αναπαράχθηκε κατά κόρον από τον Τύπο παγκοσμίως με την ανοχή της ΙΡCC.

Οσο για τις κατηγορίες για τον πρόεδρο της ΙΡCC, ο κ. Πατσάουρι είναι όντως διευθυντής του Κέντρου Ερευνών του Ινστιτούτου Ενέργειας και Πόρων (ΤΕRΙ), καθώς και σύμβουλος πολλών εταιρειών που υποτίθεται ότι ενδιαφέρονται για τον περιορισμό των εκπομπών των αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου
 ΠΗΓΗ
http://www.tovima.gr

Σχόλια