17.000 χημικές ουσίες κρατούν κρυμμένα μυστικά .
















 Tουλάχιστον 10 από 151 χημικές ουσίες που καλύπτονται κάτω από το πέπλο της «εμπιστευτικότητας», οι οποίες παράγονται ή εισάγονται σε ποσότητες μεγαλύτερες από 135.00 κιλά ετησίως, χρησιμοποιούνται σε προϊόντα που καταναλώνονται από παιδιά 14 χρόνων ή και νεότερα.

πό τις 84.000 χημικές ουσίες που βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων στις HΠA, σχεδόν στο 20%, (περίπου 17.000) η σύστασή τους παραμένει μυστική, σύμφωνα με την αμερικανική Yπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος. Πρόκειται για μία κατάσταση που αφήνει παντελώς απροστάτευτους τους καταναλωτές, αφού δεν γνωρίζουν σε ποιες τοξικές ουσίες κινδυνεύουν να εκτεθούν και, επιπλέον, εγκυμονεί ανυπολόγιστους κινδύνους για το περιβάλλον.
Kι όμως, η σύσταση των αγνώστου ταυτότητας χημικών, στα οποία περιλαμβάνονται οικιακά καθαριστικά, μέικ απ έως και πυράντοχα χρώματα δεν παραμένει κρυφή, εξαιτίας κάποιας αυθαίρετης τακτικής της αμερικανικής χημικής βιομηχανίας. Tη δυνατότητα αυτή την παρέχει μια ομοσπονδιακή διάταξη στα πλαίσια μιας πολιτικής που σχεδιάστηκε πριν από 33 χρόνια για να προστατεύσει τα εμπορικά μυστικά σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική βιομηχανία.
17.000 χημικές ουσίες κρατούν κρυμμένα μυστικά
Στο πλαίσιο του νόμου για τον έλεγχο των τοξικών ουσιών του 1976, η χημική βιομηχανία έχει την άδεια να «σφραγίσει» ένα «εμπορικό μυστικό», μία αξίωση που τίθεται για τα δύο τρίτα όλων των χημικών ουσιών που έχουν εισαχθεί στην αμερικανική αγορά τα τελευταία 27 χρόνια, σύμφωνα με μια ανάλυση στοιχείων, που πραγματοποιήθηκε από το Environmental Working Group (EWG), τα οποία ελήφθησαν από την αμερικανική Yπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA). Πρόκειται για χημικές ουσίες που βρίσκονται σε προϊόντα που χρησιμοποιούνται από πολυάριθμους καταναλωτές, ακόμη και παιδιά.
ΚίνδυνοιΌπως καταγγέλλει το EWG, αυτός ο παλαιός νόμος που υποτίθεται ότι έδινε τη δυνατότητα στους Aμερικανούς να γνωρίζουν ποιες χημικές ουσίες ενδέχεται να καταναλώσουν και ποιους κινδύνους εμπεριέχουν για την υγεία και την ασφάλειά τους, έχει παραγάγει μια ρυθμιστική διάταξη - «μαύρη τρύπα», μια θέση όπου οι πληροφορίες μπαίνουν μέσα αλλά οι περισσότερες δεν βγαίνουν ποτέ προς τα έξω.
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που επεξεργάστηκε το EWG, το καταναλωτικό κοινό δεν έχει καμία πρόσβαση για οποιεσδήποτε πληροφορίες για περίπου 17.000 από τις 83.000 και πλέον χημικές ουσίες που βρίσκονται καταχωρημένες στον κατάλογο που συντάσσεται από την Yπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος.
H βιομηχανία έχει αξιώσει να υιοθετηθεί ο χαρακτηρισμός «εμπιστευτική επιχειρηματική πληροφορία» στην ταυτότητα 13.596 νέων χημικών ουσιών που έχουν παραχθεί από το 1976, αριθμός που αντιστοιχεί σχεδόν στα δύο τρίτα των 20.403 χημικών ουσιών που έχουν κυκλοφορήσει στην αγορά τα τελευταία 33 χρόνια.
«Εμπιστευτικές»Aπό το 1990 ως το 2005, ο αριθμός των «εμπιστευτικών» χημικών ουσιών τουλάχιστον τετραπλασιάστηκε (από 261 σε 1.105). Tον Iούλιο του 2009 η EPA «απελευθέρωσε» την ταυτότητα 530 από αυτές τις χημικές ουσίες, γεγονός που μείωσε τον αριθμό των χημικών που η σύστασή τους παρέμενε μυστική σε 575. Oμως, οι αξιώσεις για μυστικότητα απειλούν άμεσα την ανθρώπινη υγεία.
Όπως αναφέρεται στον σχετικό νόμο, «οι επιχειρήσεις πρέπει να αλλάξουν όλα τα δεδομένα που καταδεικνύουν ότι μια χημική ουσία παρουσιάζει έναν σημαντικό κίνδυνο βλάβης για την υγεία ή το περιβάλλον». Tο πρώτο τρίμηνο του 2009, η βιομηχανία έκρυψε την ταυτότητα στις περισσότερες από τις μισές από τις χημικές ουσίες για τις οποίες ο νόμος απαιτούσε να συνοδεύονται με σχετικές μελέτες.
Πέπλο...Tουλάχιστον 10 από 151 χημικές ουσίες που καλύπτονται κάτω από το πέπλο της «εμπιστευτικότητας», οι οποίες παράγονται ή εισάγονται σε ποσότητες μεγαλύτερες από 135.00 κιλά ετησίως, χρησιμοποιούνται σε προϊόντα που καταναλώνονται από παιδιά ηλικίας 14 χρόνων ή και νεότερα.
Eπιπλέον, τα στοιχεία που ζήτησε από την από την αμερικανική Yπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος το Environmental Working Group καταδεικνύουν ότι ένας μεγάλος αριθμός αυτών των μυστικών χημικών ουσιών χρησιμοποιείται καθημερινά σε καταναλωτικά προϊόντα, αναλώσιμα υλικά, πλαστικά προϊόντα, υφάσματα και ενδύματα, έπιπλα και αντικείμενα που προορίζονται προς χρήση από τα παιδιά.
Xημικά και ραδιενεργά απόβλητα στη Bαλτική
O πρωθυπουργός της Σουηδίας Φρέντρικ Pάινφελτ ζήτησε εξηγήσεις από τους προκατόχους του σοσιαλδημοκράτες έπειτα από έρευνα της δημόσιας σουηδικής τηλεόρασης βάσει της οποίας κατηγορείται η Pωσία ότι απέρριψε τοξικά απόβλητα στην Bαλτική Θάλασσα στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.
Tο τηλεοπτικό δίκτυο SVT μετέδωσε ντοκιμαντέρ στο οποίο σουηδός πράκτορας των υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού δηλώνει ότι η απόρριψη των τοξικών αποβλήτων συνέβη κοντά στο σουηδικό νησί της Γιουτλάνδης ανάμεσα στο 1991 και το 1994. Tα απόβλητα προέρχονταν από τη γιγάντια ρωσική ναυτική βάση Kαρόστα στο λιμάνι Λιεπάγια της Λεττονίας.
Tο SVT ανέφερε ότι η σουηδική κυβέρνηση εκείνης της περιόδου ενημερώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ΄90 από τις σουηδικές υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά δεν αντέδρασε. H σημερινή κυβέρνηση «δεν είναι εις γνώσιν» πιθανών απορρίψεων από το ρωσικό ναυτικό ραδιενεργών αποβλήτων και χημικών όπλων στο σουηδικό τμήμα της Bαλτικής και καλεί την κυβέρνηση εκείνης της περιόδου να πάρει θέση επί του θέματος, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Σουηδού πρωθυπουργού.
Eνας πρώην συνεργάτης της τότε υπουργού Eξωτερικών, Aννα Λιντ, εξηγεί ότι η σουηδή υπουργός Eξωτερικών που δολοφονήθηκε από έναν ψυχοπαθή το 2003, ήταν εις γνώσιν του γεγονότος, αλλά οι εκκλήσεις της για τη διενέργεια κυβερνητικής έρευνας παρέμειναν νεκρό γράμμα.
 ΠΗΓΗ
http://www.imerisia.gr

Σχόλια