Δάσος Καϊάφα: Μελέτα τα, τα αμελέτητα...















Με το δάσος του Καϊάφα τι γίνεται, αδέρφια των ΕΤΑ (Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα); Δυόμισι χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά του Αυγούστου του 2007, από την οποία κάηκε το 22,5% της προστατευόμενης περιοχής του Καϊάφα, το μοναδικό στην Ευ ρώπη παράκτιο οικοσύστημα βρίσκεται εγκα ταλειμμένο στη μοίρα του και υπό συνεχή... «μελέτη»!

Η καμένη έκταση, περίπου 8.000 στρέμ ματα, είναι παρατημένη στη μοίρα της, την ίδια ώρα που διεκδικεί τον τίτλο τής πιο μελε τημένης περιοχής της χώρας, με την ανάθεση 16 μελετών από τον Σεπτέμβριο του 2007 έως και τον Ιούλιο του 2009!

Τόσο πολλές μελέτες, τόσα εκατομμύρια ευρώ και τα αποκαΐδια... αποκαΐδια; Δυο από τις βασικές, τις έκρινε για τα μπάζα το Συμ βούλιο της Επικρατείας, αφού τον Μάρτιο του 2009 έβαλε «πάγο» στα έργα, κάνοντας δεκτή την προσφυγή της Ολομέλειας τον προ έδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Το πάγωμα των εργασιών έγινε μετά την κινητοποίηση της Πανηλειακής Επιτροπής Αγώνα για τις πυρόπληκτες περιοχές και της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς... Έκπληκτοι τότε οι κάτοικοι είδαν να μπαίνουν στο μοναδικό οικοσύστημα ένα βαρύ ερπυ στριοφόρο όχημα, μπουλντόζες και γερανοί, με σκοπό την απομάκρυνση και πώληση των καμένων και ζώντων δέντρων, με αποτέλε σμα, όπως είχε καταγγείλει η Επιτροπή Αγώ να, «να συνθλίβουν στο πέρασμά τους τα νέα βλαστάρια που γεννιόντουσαν».

Τα ΕΤΑ ασφαλώς και συμμορφώθηκαν με την απόφαση του ΣτΕ. Αλλά από ’δώ και πέρα τι γίνεται; Άντε ξανά μανά μελέτες; Και τα έρ γα αποκατάστασης για πότε με το καλό;

ΠΗΓΗ
http://www.topontiki.gr

Σχόλια