«Θύμα» φωτιάς στο αρχέγονο ηλιακό σύστημα ο άνθρακας της Γης.




















Ένα μυστήριο που απασχολούσε εδώ και πολλά χρόνια τους επιστήμονες πιστεύει ότι έλυσε ομάδα Αμερικανών και Κορεατών ερευνητών. Οι μελετητές έδωσαν απάντηση στο ερώτημα τι έγινε ο άνθρακας της Γης. Όπως συμπέραναν, οι πυρκαγιές στις απαρχές του ηλιακού μας συστήματος τον κατέστρεψαν μέσα σε λίγα μόνο χρόνια. Για το λόγο αυτό, ο πλανήτης μας σήμερα διαθέτει πολύ λίγο άνθρακα.

Αν και η ζωή στη Γη βασίζεται στον άνθρακα, ο οποίος κυρίως υπάρχει στην επιφάνειά της, ο πλανήτης μας στο εσωτερικό του εμφανίζει ένα μυστηριώδες έλλειμμα άνθρακα.

Αντίθετα, ο άνθρακας είναι χιλιάδες φορές πιο άφθονος στους κομήτες του απώτερου ηλιακού μας συστήματος. Εξάλλου, και ο ήλιος μας έχει μεγάλη αφθονία άνθρακα. Τελικά, κατά τους επιστήμονες, η Γη και οι γύρω πλανήτες της βρέθηκαν να έχουν πολύ λίγο άνθρακα σε σχέση με την υπεραφθονία του στο υπόλοιπο ηλιακό σύστημα.
    
Η μέχρι τώρα κυρίαρχη εξήγηση για αυτό το έλλειμμα ήταν ότι στο εσωτερικό τμήμα του δίσκου σκόνης και σωματιδίων όπου η Γη σχηματίστηκε, η θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 1.800 βαθμούς, αρκετοί για να εξατμισθεί ο άνθρακας. Όμως νεότερες παρατηρήσεις άλλων ηλιακών συστημάτων έδειξαν ότι, λόγω της σχετικά μεγάλης απόστασης του ήλιου από τον πλανήτη μας, η θερμοκρασία μάλλον θα ήταν σχετικά χαμηλή για να καταφέρει να εξατμίσει τη σκόνη άνθρακα.
    
Τώρα, μια ομάδα ερευνητών υπό τον Τζέονγκ - Έουν Λι του πανεπιστημίου Σετζόνγκ της Σεούλ και τον Έντουιν Μπέργκιν του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν σε εργασία τους στο περιοδικό αστροφυσικής The Astrophysical Journal Letters, υποστηρίζουν ότι η αιτία ήταν η φωτιά.

Καυτά άτομα οξυγόνου στον αρχέγονο δίσκο σκόνης του πρώιμου ηλιακού συστήματος - δηλαδή στο αρχικό ηλιακό νεφέλωμα πριν υπάρξουν σχηματισμένα άστρα - θα είχαν ενωθεί με τον άνθρακα, καίγοντας τον τελευταίο και δημιουργώντας διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια.
    
Την ίδια τύχη με τον άνθρακα της Γης θα είχε και ο άνθρακας στους άλλους κοντινούς πλανήτες στον ήλιο όπως ο Ερμής, η Αφροδίτη αλλά και ο Άρης. Με τον τρόπο αυτό, οποιοσδήποτε στερεός άνθρακας στο αρχέγονο «εσωτερικό» ηλιακό σύστημα θα καταστράφηκε μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, όπως εκτιμούν. Την θεωρία τους υποστηρίζει το γεγονός ότι η αφθονία άνθρακα στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία αυξάνει, όσο μεγαλώνει η απόσταση από τον ήλιο.
    
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, ο άνθρακας που σήμερα υπάρχει στη Γη, πρέπει να έφθασε στον πλανήτη μας αργότερα, μέσω της πτώσης πλούσιων σε άνθρακα αστεροειδών και κομητών, που θα είχαν σχηματιστεί πέρα από την ακτίνα δράσης της αρχικής φωτιάς, η οποία κατέκαψε το ηλιακό μας σύστημα κατά τα πρώτα στάδια του.

Όπως εξάλλου αναφέρουν οι ερευνητές, οι χημικές αντιδράσεις στο απώτερο ηλιακό σύστημα - μακριά από τη φωτιά - πιθανότατα μεταμόρφωσαν τις απλές ενώσεις άνθρακα σε πιο πολύπλοκα μόρια όπως τα αμινοξέα, που αποτελούν τα στοιχεία - κλειδιά για την ανάδυση της ζωής.


ΠΗΓΗ
http://www.enet.gr

Σχόλια