Κόντρα ΟΗΕ-Ινδίας για το λιώσιμο των παγετώνων στα Ιμαλάια.














Η πρόβλεψη του ΟΗΕ ότι οι παγετώνες των Ιμαλαΐων θα μπορούσαν να εξαφανιστούν γύρω στο 2035, με ολέθριες συνέπειες για τους πληθυσμούς της κεντρικής Ασίας, δεν βασίζεται «ούτε σε ίχνος επιστημονικών στοιχείων», υποστηρίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ινδίας.
Από την πλευρά της, η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) υποσχέθηκε ότι θα επανεξετάσει την πρόβλεψη προκειμένου να απαντήσει οριστικά στις κατηγορίες του Νέου Δελχί.

Η έκθεση που δημοσίευσε η IPCC το 2007 προειδοποιούσε ότι η πιθανότητα οι παγετώνες των Ιμαλαΐων «να εξαφανιστούν το έτος 2035, και πιθανώς νωρίτερα, είναι πολύ υψηλή».
«Ο ισχυρισμός της IPCC [...] δεν βασίστηκε ούτε σε ίχνος επιστημονικών στοιχείων» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Ζαϊράμ Ραμές στην εφημερίδα Hindustan Times.
«Η ΙPCC θα πρέπει να δώσει πολλές απαντήσεις για το πώς κατέληξε στον αριθμό 2035 και προκάλεσε τέτοιο πανικό» είπε, όπως αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Ο Ραμές πιστεύει ότι «δεν υπάρχουν αδιάψευστες επιστημονικές ενδείξεις» για τη σχέση της παγκόσμιας θέρμανσης με την τήξη των παγετώνων και επισημαίνει ότι ορισμένοι παγετώνες όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά μάλιστα ορισμένοι μεγαλώνουν.
Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ραμές τάχθηκε υπέρ μιας έρευνας Ινδών επιστημόνων που ερχόταν σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις της IPCC, κίνηση την οποία χαρακτήρισε «αλαζονική» ο επικεφαλής της IPCC Ραζέντρα Πατσάουρι.
Η συρρίκνωση των παγετώνων στα Ιμαλάϊα απειλεί με λειψυδρία πάνω από ένα δισ. ανθρώπους που ζουν στους πρόποδές τους
ΠΗΓΗ
http://www.in.gr

Σχόλια