Σημαντικές ζημιές από καρπόκαψα στις καστανιές Θεσσαλονίκης.


Με σημαντικές συλλήψεις στο δίκτυο των παγίδων συνεχίζεται η πτήση του εντόμου της καρπόκαψας Cydia splendana Hόbner, Lepidoptera: Tortricidae) στις καστανιές της βορείου Ελλάδας.
Οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Θεσσαλονίκης συνιστούν στους καλλιεργητές να συνεχίσουν την προστασία των δέντρων και να συμβουλευτούν πότε έγινε η τελευταία επέμβαση, τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και τη χρονική κάλυψη που δίνει αυτή.
Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα, τονίζουν οι ειδικοί.
Επειδή η πλειονότητα των αυγών αποτίθεται στα ψηλά κλαδιά, να ληφθεί μέριμνα ώστε να καλυφθούν με επιμελημένη εφαρμογή του ψεκασμού και οι κορυφές των δένδρων. Προσοχή να δοθεί κατά την επιλογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης ανθεκτικότητας.
Βαλάνινος των καστάνων (Curculio elephas (Gyllenhal) Balaninus elephas, Coleoptera: Curculionidae)
Σε ορισμένες περιοχές προκαλεί ζημιές, γι’ αυτό η επέμβαση κρίνεται απαραίτητη εάν διαπιστωθεί η παρουσία του εντόμου (τίναγμα των δέντρων ή χρήση κολλητικής ταινίας διπλής όψης στους κορμούς) ή υπάρχει ιστορικό σημαντικής προσβολής και ζημίας. Υπάρχει η δυνατότητα συνδυασμένης καταπολέμησης με την καρπόκαψα, ενώ πρέπει να δοθεί στον αριθμό ημερών αναμονής από τις επεμβάσεις ως τη συγκομιδή.
ANAΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.agronews.gr/ekmetaleuseis/dendrokipeutika/arthro/169524/simadikes-zimies-apo-karpokapsa-stis-kastanies-thessalonikis-/

Σχόλια