Διαχείριση και αξιοποίηση της Δοϊράνης μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος.




Παρεμβάσεις για τη διαχείριση και την αξιοποίηση της λίμνης Δοϊράνης προβλέπονται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 
Συγκεκριμένα προβλέπονται, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη Στρατηγικού Σχεδίου για τηλίμνη Δοϊράνη, η διαμόρφωση διαχειριστικού σχεδίου για το οικοσύστημα της λίμνης, η εγκατάσταση υποδομών παρακολούθησης της ποιότητας του νερού και η υλοποίηση δράσεων για τον καλλωπισμό του μετώπου της λίμνης, ώστε να καταστεί πιο ελκυστική για τους πολίτες και τους επισκέπτες.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε σήμερα την αποδοχή εκτέλεσης του έργου που αφορά στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος αειφορικής διαχείρισης του οικοσυστήματος της λίμνης Δοϊράνης. Το έργο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα- πΓΔΜ 2014- 2020. Εταίροι του προγράμματος, που θα διαρκέσει για δυο χρόνια, είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμος Κιλκίς, ο δήμος Δοϊράνης της πΓΔΜ και η οργάνωση «Science Society - Bitola (MSS)» της πΓΔΜ.
Όπως επισήμανε, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου, η αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών, Αθηνά Αηδονά, «η λίμνη Δοϊράνη αποτελεί έναν ανεκτίμητης αξίας φυσικό πλούτο, για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και την ευρύτερη διασυνοριακή περιοχή».
Από την πλευρά του, ο περιφερειακός σύμβουλος Κιλκίς, από την παράταξη της διοίκησης, Παύλος Θωμαΐδης, σημείωσε ότι η εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή από την ελληνική πλευρά, σε σύγκριση με το τι υπάρχει από την πλευρά της πΓΔΜ, μόνο τιμή δεν περιποιεί. Χαρακτηριστικά σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι όταν είχαν τραβηχτεί τα νερά της λίμνης, δημιουργήθηκε τουριστικό θέρετρο στον αιγιαλό από την πλευρά των Σκοπίων.
Για την ελληνική πλευρά ανέφερε ότι υπήρχαν προβλήματα καθαριότητας στο εν λόγω σημείο, ενώ έπεσαν και δέντρα στο νερό. Σχετικά με τις παρεμβάσεις που σχεδιάζονται, γνωστοποίησε ότι θα γίνει προσπάθεια εκσυγχρονισμού των εγκαταστάσεων που υπάρχουν και του θυροφράγματος και εκτίμησε ότι το σύνολο των ενεργειών θα δημιουργήσει μια πολύ καλή εικόνα και θα αυξήσει την επισκεψιμότητα της ευρύτερης περιοχής.
Από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ο Θανάσης Μπασδάνης, εκμέρους της "Περιφέρειας Πρωταθλήτριας" επισήμανε ότι μέχρι τώρα υπήρξαν αποσπασματικές ενέργειες για την προστασία και την ανάδειξη αυτού του σημαντικού αναπτυξιακού αποθέματος, ωστόσο έκανε λόγο για ελλιπή μελέτη. Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από τη "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα" δήλωσε θετική στο έργο, αρκεί οι παρεμβάσεις να γίνουν με σεβασμό στο περιβάλλον και χωρίς να τσιμεντοποιηθεί η παραλίμνια περιοχή.
Ο Δημήτρης Μούρνος από την παράταξη "Συμμετέχω" τόνισε ότι οι δύο χώρες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα πρέπει να συνυπάρξουν, ενώ παρών δήλωσε ο Βασίλης Ρέβας από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" και υπέρ ψήφισαν η Νιόβη Παυλίδου από τους "Πολίτες Μπροστά" και ο Δαμιανός Ανδρέου από την "Οικολογία Αλληλεγγύη".
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr/planet/arthro/diaxeirisi_kai_aksiopoiisi_tis_doiranis_meso_europaikou_programmatos-484255/

Σχόλια